HEDY D’ANCONA: een zonnige, zwierige feminist

In september 1972 wordt OPZIJ opgericht, het eerste feministische tijdschrift van Nederland. De scherpe pennen van de feministische journalisten doorbreken taboes, misstanden worden aan de kaak gesteld en Nederland wordt aan het denken gezet over vrouwenemancipatie. Medeoprichter van OPZIJ is Hedy d’Ancona (1937), ons alomtegenwoordige feministische icoon. Een interview.

Door Marianne Verhoeven

‘Het is natuurlijk het makkelijkste om het te laten zoals het is, maar dat betekent dat vrouwen economisch afhankelijk blijven. Want als het huwelijk misgaat, en dat gaat het in veel van de gevallen, dan kunnen vrouwen financieel niet voor zichzelf en hun kinderen zorgen. En dan krijg je eindeloos ellende-situaties. Economische onafhankelijkheid van vrouwen is er niet met een halve baan. Een eerlijke verdeling van wie maakt nu het doucheputje schoon, blijft ook achterwege, want waarom zou jij niet het doucheputje schoonmaken als vrouw als jij toch de helft van de tijd beschikbaar bent om je aan huishoudelijke taken te wijden. “Hiermee wordt dan tevens een belangrijk maatschappelijk probleem opgelost, dat is niet door mij uitgerekend maar door knappe bollen. Dat gezeur over de tekorten in het onderwijs en de zorg, wat maar niet wordt opgelost. Nee, je moet vrouwen en mannen naar elkaar toe laten groeien wat betreft die werktijd, dat is echt van groot belang. “Ik sprak toevallig in mijn vakantie hier met iemand, die, nadat ze heel lang onderwijzeres is geweest, dankzij een universitaire studie echt een deskundige is geworden op het gebied van het bijspijkeren van kinderen die het in het lagere onderwijs niet redden. Een probleem dat alleen maar groter wordt omdat kinderen soms drie, vier leerkrachten per week over zich heen krijgen. En al die leerkrachten werken zich met hun twee dagen per week toch nog het schuim om de mond, en dan moeten ze het ook nog allemaal aan elkaar overdragen. Alleen al de tijd die je daarmee gemoeid is!’

Lees erover in de nieuwe OPZIJ. Koop OPZIJ in de winkel of bestel OPZIJ via de website.

Neemt u een jaarabonnement voor € 41,50? Dan krijgt u Hedy d’Ancona’s nieuwe boek ‘Vrolijk verval’ cadeau.