CAROLA RACKETE: Kapitein aan wal

Door Jolene Groen

Carola Rackete (1988) haalde in de zomer van 2019 als kapitein van reddingsschip Sea-Watch 3 wereldwijd de voorpagina’s door met veertig vluchtelingen aan te meren op Lampedusa, zonder toestemming van de Italiaanse autoriteiten. Ze werd gearresteerd en beschuldigd van hulp bij illegale immigratie. Dit voorjaar besloot de rechtbank in het Siciliaanse Agrigento om haar definitief niet te vervolgen. We spraken de 33-jarige milieu-expert en klimaatactiviste over radicale verandering en een eerlijke wereld. Want ze gaat door aan land.

Juni 2019. Reddingsschip Sea-Watch 3 dobbert doelloos in de internationale wateren voor de kust van het Italiaanse eilandje Lampedusa. De haven ligt op nog geen uur afstand, maar de jonge Duitse kapitein Carola Rackete krijgt geen toestemming om aan te meren. Al zestien lange, hete dagen niet. Dat komt door de passagiers die de Sea-Watch 3 aan boord heeft: veertig vluchtelingen die op zo’n negentig kilometer van de Libische kust werden gered van een rubberbootje. Na meer dan twee weken op zee zijn ze uitgeput en wanhopig. Ze zijn getraumatiseerd, gewond en hebben dringend medische verzorging nodig. Sommigen zijn zo vertwijfeld dat ze overwegen in zee te springen. De kapitein en haar crew wachten en wachten. Ze hebben hun hoop gevestigd op de kustwacht, op de havenpolitie, op politici en regeringen, het internationale zeerecht en het VN-Vluchtelingenverdrag en hebben zelfs hulp gevraagd aan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Maar er gebeurt niets. 

Lees verder in de nieuwe OPZIJ. Koop OPZIJ in de winkel of bestel OPZIJ via de website.

Neemt u een jaarabonnement voor € 41,50? Dan krijgt u Hedy d’Ancona’s nieuwe boek ‘Vrolijk verval’ cadeau.