Etchica Voorn in OPZIJ: ‘Geeft niks, het is oké, het mag best, laat mij maar even’

In het Rijksmuseum is de tentoonstelling over slavernij. Het bijzondere is dat deze geschiedenis verteld wordt in tien persoonlijke, waargebeurde verhalen uit alle uithoeken van de wereld; van Suriname en het Caribische gebied tot Zuid-Afrika en Azië. Zoals ook in het vorige nummer van OPZIJ stond een uitgebreid besproken.“Zullen we gaan?” appte ik een vriendin.“Ja leuk, zondag? ”Ik schiet vol. Niet omdat ze ‘ja’ appt, maar door het besef van de liefde tussen ons. Toch betrap ik me regelmatig op een grondtoon in mij die zegt dat ik tekortschiet, dat ik nooit zoveel goeds kan doen voor haar als zij voor mij doet. Wat dáár weer onder zit? Ik ben niet de moeite waard. Het gevoel niet goed genoeg te zijn behoord tot het arsenaal van zelfafwijzing, dat leerde ik tijdens een Dzogchen meditatieweek bij Jan Geurtz in Frankrijk. De vijfdaagse cursus vond plaats op een chateau met bruinrode torens en een enorme binnenplaats. De hoofdingang van het kasteel betreed je via een breed bordes met aan beide zijden trappen begroeid met mos. Op de randen potten met rode Franse geraniums. 

Lees verder in de nieuwe OPZIJ. Koop OPZIJ in de winkel of bestel OPZIJ via de website.

Neemt u een jaarabonnement voor € 41,50? Dan krijgt u Hedy d’Ancona’s nieuwe boek ‘Vrolijk verval’ cadeau.

%d bloggers liken dit: