Hedy d’Ancona krijgt op 19 september de prijs ‘Mag het licht aan’. En u kunt erbij zijn, bestel hier de tickets

Meer informatie, het programma en tickets zijn te vinden op maghetlichtaan.nl

Ze krijgt de prijs op 19 september bij Mag het Licht Aan 2021, een middag waar 100 minuten lang de verbeelding aan de macht is. Als prijswinnaar cureert d’Ancona dit evenement en reikt ze zelf een inspiratieprijs uit. De bezoeker zal meegenomen worden in een wervelende zoektocht naar menselijkheid, samenleven, humanisme en activisme middels kunst, filosofie, muziek, theater en politiek.

Wie ga je nog meer zien? Ramsey Nasr, Manoushka Zeegelaar Breeveld, Maxim Februari, Wieteke van Zeil, Floor Milikowski, ISH Dance Collective, theatergezelschap Mugmetdegoudentand, Esther Apituley, Hans Dagelet, Xander Vrienten en Sophie Anglionin.

De middag zal georganiseerd worden in het Muziekgebouw aan ‘t IJ te Amsterdam en is online via een livestream te volgen. Mag Het Licht Aan is een initiatief van de Humanistische Alliantie. Meer informatie, het programma en tickets zijn te vinden op maghetlichtaan.nl

Hedy d’Ancona: ‘Ik was en ben nog steeds een activiste!’

“Ze heeft altijd het hart van de activist gehouden.” “Ze is een van de boegbeelden van de tweede feministische golf.” En ze is “niet bang om controversieel te zijn”. Het juryrapport van de Van Praagprijs 2021 is lovend. Deze oeuvreprijs reikt het Humanistisch Verbond elke twee jaar uit aan iemand die op onorthodoxe en vernieuwende wijze de samenleving medemenselijker maakt. Dit jaar is de onbetwiste [MV1] winnaar: Hedy d’Ancona.

Niet alleen is ze bekend feminist, we kennen haar ook van haar inzet voor de kunst- en cultuursector en carrière als politica. Op verscheidene gebieden strijdt ze voor een humanere samenleving, waaronder gendergelijkheid en vluchtelingenbeleid. De laatste tijd is ze druk met ouderenemancipatie, waar ze in 2017 voor het Humanistisch Verbond de Socrateslezing over gaf en afgelopen juni een boek over uitbracht: Vrolijk Verval. De rode draad in haar werk: een vrijmoedige open blik naar de wereld en compromisloze hang naar rechtvaardigheid en gelijkheid. Nog steeds inspireert ze nieuwe generaties feministen en activisten.

d’Ancona’s reactie: “Geprezen te worden voor je pogingen om onze samenleving aardiger en rechtvaardiger te maken, is bijzonder. Bovenal omdat ik die eervolle onderscheiding niet alleen ontvang om wie ik was maar om wie ik nog steeds ben: een activiste!”