Rocky Hehakaija: Bruggenbouwer met ballen

Ze won Wie is de Mol?, maar in het dagelijks leven is Rocky Hehakaija (37) als directeur van Favela Street vooral bezig met het verbeteren van de kansen van jongeren op Curaçao, Soedan en in Amsterdam-West.

OPZIJ spreekt met haar over plots beroemd zijn, activisme en het kopen van een Louis Vuitton-tas als je in de non-profit sector werkt.

DOOR NOÉMI PRENT

BEELD BRAM WILLEMS PHOTOGRAPHY

Een paar citaten:

Hebben we meer Rocky’s nodig in het feminisme?

“Ik denk dat we allemaal onze eigen rol te vervullen hebben. Je hebt mensen nodig die op de barricades staan, die vooroplopen. En je hebt de mensen die daar achteraankomen.”

Je bent zelf dubbelbloed, Moluks en Nederlands. Voel jij je verbonden met de Molukse gemeenschap in Nederland?

“Minder dan ik had gewild, omdat ik heel Nederlands ben opgevoed. Maar gelukkig leer ik de afgelopen jaren steeds meer. Ik heb laatst voor ‘75 jaar Molukkers in Nederland’ een hele mooie talkshow mogen hosten, ‘Beta Disini’.

Ondanks dat ik de taal niet spreek en ik er voor mijn gevoel nog te weinig vanaf weet, wil ik nieuwsgierig en leergierig zijn. Ik at bijvoorbeeld voor het eerst papeda, een typisch Molukse lekkernij. Ik kreeg veel positieve reacties van de Molukse community over mijn openheid. Er was ook veel herkenning, omdat er veel dubbelbloed Molukkers zijn die zich hetzelfde voelen.”

Zijn er nog andere plekken die op de verlanglijst van Favela Street staan?

“Ik zou het wel heel tof vinden om ooit een programma te doen in Papoea-Nieuw-Guinea. Als ik daar een project kan draaien, dan zou de cirkel voor mij rond zijn. Het lijkt me mooi om wat terug te geven aan het land waar mijn vader is opgegroeid. En ik weet dat mijn vader het geweldig had gevonden.”

Lees het hele interview in de nieuwe OPZIJ.

Blader hier alvast wat door de inhoud