De Derde Generatie

Een gesprek tussen drie jonge vrouwen met Indische roots. Gaandeweg hun leven ontdekten ze alle drie dat het koloniale verleden hen heeft gevormd, ondanks dat er thuis vooral positief over werd gesproken.

Gigi van Grevenbroek, illustrator en 2D animator. In 2018 studeerde af aan de kunstacademie in Den Bosch. Sindsdien werkt ze voor verschillende opdrachtgevers, o.a. het Wereld Natuur Fonds, Women Inc. en creatieve bureaus. Buiten haar commerciële opdrachten om werkt ze aan eigen illustratie en animatie projecten. Op dit moment is zij ook bezig met het onderzoeken en beeld maken bij haar eigen Indo familiegeschiedenis. Ze laat zich inspireren door haar Indonesische roots, het feminisme, klimaat en duurzaamheid. Duurzaamheid in de breedste zin van het woord, van moestuinieren tot duurzame badzeepjes. Naast haar werk kan je Gigi voornamelijk buiten vinden tijdens het sporten of bij familie en vrienden. Vanaf dit nummer illustreert ze ook voor OPZIJ.

Suze Zijlstra (1986) is historicus, gespecialiseerd in de Nederlandse maritieme en koloniale geschiedenis van de zeventiende en achttiende eeuw. Ze werkte als universitair docent maritieme geschiedenis aan de Universiteit Leiden. In 2015 promoveerde ze op een onderzoek naar de zeventiende-eeuwse geschiedenis van Suriname. Zijlstra is medeoprichter van het publiekshistorische blog Over de muur.org. Haar boek De voormoeders. Een verborgen Nederlands-Indische familiegeschiedenis, is vorige maand verschenen. Hierin volgt ze het spoor van de Aziatische en Euraziatische vrouwen in haar familie.

Lara Nuberg (1990) is historicus. Ze schrijft, spreekt en maakt (audio)verhalen over koloniale geschiedenis en identiteit. Ze mengt zich stevig in het postkoloniale debat onder andere met haar blog gewooneenindischmeisje.nl Vorig jaar verscheen In haar voetsporen. Een reis langs de erfenis van Nederlands-Indië, de vertaling van Journey of belonging, dat ze maakte met de Indonesische schrijfster en illustrator Lala Bohang. Momenteel werkt Nuberg aan haar debuutroman Gado Gado, geïnspireerd op het leven van haar Indische oma. 

Lees het hele gesprek in de nieuwe OPZIJ.

Blader hier alvast wat door de inhoud