Julia Suryakusuma: ‘Ik heb geen baan, ik heb een roeping’

Julia Suryakusuma (1954) laat zich niet gemakkelijk in een paar woorden vangen. Ze is Indonesische, feminist, activist, columnist, schrijfster, onderzoeker en binnenkort kan ze ook nog directeur van het nieuwe Centrum voor Gender en Democratie aan de lijst toevoegen. Julia sprak met OPZIJ over haar indrukwekkende cv, haar nieuwe baan, en de huidige positie van vrouwen en andere gemarginaliseerde groepen in Indonesië en de rest van de wereld.

Door Nina Klaassen

Julia stemt onmiddellijk in met een interview. Vol enthousiasme stuurt ze mij direct meer informatie over haarzelf en LPSE3, een acroniem voor het Instituut voor Onderzoek, Onderwijs en Informatie over Economie en Sociale Zaken, dat haar heeft gevraagd het Centrum voor Gender en Democratie op te richten, waarvan zij de directeur zal zijn.

Bovendien ontving zij in maart van dit jaar een onderscheiding van de koning van België voor haar werk als activiste en geleerde. Het is een onderscheiding die zelden wordt toegekend aan iemand die niet de Belgische nationaliteit heeft, en het geeft aan hoe bijzonder en internationaal het werk van Julia is. Vijftien jaar lang was ze columniste voor een van de grootste Engelstalige kranten in Indonesië, de The Jakarta Post.

Daarmee is ze de langstzittende columnist die de krant ooit heeft gekend. In september zwaaide ze af en daarmee kwam een einde aan haar prikkelende columns. Ze wordt beschouwd als een van de meest controversiële columnisten in Indonesië en staat bekend om haar kritische houding en het feit dat ze de aandacht vestigt op onderbelichte onderwerpen en problemen.

De columns die ze schreef tussen 2006 en 2013 werden gebundeld in Julia’s Jihad. Een titel die voor controverse zorgde bij, met name, westerlingen. De titel prikkelt, net als de hele bundel, die onder diplomaten al snel werd gezien als verplichte literatuur. Het waren dan ook haar columns die de aandacht trokken van de Belgische ambassadeur in Indonesië en die de aanzet gaven tot de prijs. Julia is geen onbekende in de wereld van de diplomatie. Geboren in New Delhi, India, als dochter van diplomaten, heeft zij de hele wereld afgereisd. Haar kinder- en tienertijd bracht zij voornamelijk in Europa door, waar zij in Rome naar de middelbare school ging. In haar tienerjaren deed ze al veel verschillende dingen. Zo won ze een aantal schrijfwedstrijden, assisteerde een televisieprogramma waarin Engelse les werd gegeven en was hoofd van de leerlingenvereniging van haar middelbare school. Daarnaast was ze van haar zeventiende tot haar negentiende jaar zelfs korte tijd model. In 1976 studeerde ze sociologie in Londen, waar ze haar bachelor behaalde. Van 1986 tot 1988 haalde ze haar master in politicologie in Den Haag. Haar belangstelling voor gender komt van binnenuit. 

Lees het hele interview in de nieuwe OPZIJ.

Blader hier alvast wat door de inhoud