VAN MOEDER OP DOCHTER op dochter op dochter op dochter

Midden in het historisch centrum van Deventer, op een steenworp afstand van de IJssel, vind je Bumbu Bali.

Dit Indonesische familierestaurant vertelt niet alleen het verhaal van de familie Pereira, maar ook van veel Indonesische en Indische families in Nederland: het proces van integreren in Nederland, het herwaarderen van de Indonesische roots en de constante spagaat tussen twee culturen.

De smaken die zijn meegenomen op de boot naar Nederland verbinden nu vijf generaties, variërend van één tot negentig jaar oud: een familiegeschiedenis die wordt overgedragen door de recepten uit Indonesië.

Pas ná haar pensioen opende de half-Indonesische Cynthia Pereira (1952) de deuren van haar eerste Indonesische restaurant.

Haar beide ouders zijn na de oorlog vanuit Indonesië naar Nederland vertrokken: Cynthia groeide op met de smaken en recepten die haar moeder (1932) had meegenomen. Horeca-ervaring had Cynthia genoeg: samen met haar Italiaanse man runde ze jarenlang een Italiaans restaurant. Hoewel niet de keuken waar Cynthia mee was opgegroeid, zette deze keuken wel in op de toegankelijke en voor Nederlanders bekende smaken. Pizza’s en pasta’s waren minder risicovol dan de pittige, bewerkelijke keuken uit Cynthia’s jeugd.

Dat betekende niet dat er geen eerdere pogingen waren gedaan om de Indonesische keuken naar Deventer te brengen: vier Indonesische restaurants gingen de familie Pereira voor. Helaas zonder veel succes. “Er opende een Indonesisch restaurant in Deventer waar we elke zondag gingen eten,” vertelt Cynthia, “maar na een jaar was dat weg. Dat liep dan niet.

Een ander heeft het misschien drie maanden gered. Zo zijn er meer geweest. Kennelijk was Deventer er toen nog niet klaar voor,” maar waarom precies, weet Cynthia niet. Voor hun voorgangers bleef het succes uit, maar toen Bumbu Bali haar deuren opende was er wél belangstelling.

Dat verbaast haar dochter Samantha (1970) niet: “Ik denk toch dat de jeugd zich ook meer aan het verdiepen is in hun afkomst. Mijn zoons zijn er ook trots op.” Waar haar oma nog weigerde haar taal aan haar moeder te leren, bellen Samantha’s kinderen die oma op voor de recepten die zij meenam uit Indonesië: een herwaardering van je roots en een omarming van de familiegeschiedenis. 

Lees het hele gesprek in de nieuwe OPZIJ.

Blader hier alvast wat door de inhoud