Buikpijn van dat ‘kroepoekje’ van Jos Brink

Deze editie van OPZIJ heeft heel veel aandacht voor de vrouwen in de Nederlands-Indische gemeenschap. Hoofdredacteur Marianne Verhoeven beleefde er veel plezier aan, maar er ze realiseerde zich ook, meer dan ooit, dat er sprake is van een wel heel andere tijd toen ze Frank – de broer van Sandra Reemer – interviewde.

Zo schrijft ze in haar voorwoord:

Wat hebben we een plezier beleefd aan het maken van dit nummer.

Een special over Nederlands-Indië, natuurlijk vanuit het OPZIJ-perspectief. We ontmoetten de derde generatie, waar zich spontaan ook een nieuwe illustrator, Gigi van Grevenbroek aandiende. En al die andere Indische vrouwen en mannen die aan dit nummer hebben bijgedragen. Van auteur Dido Michielsen tot de broer van Sandra Reemer.

Blije gesprekken met af en toe scherpe randjes. Waarbij de spreekwoordelijke Indische vriendelijkheid het even liet afweten.En terecht, want bijvoorbeeld toen in 1986 Jos Brink in het legendarische tv-programma Wedden dat…? zijn Indische assistente Sandra Reemer liefkozend ‘Kroepoekje’ noemde, lachte Nederland vertederd mee. In 2021 krijgen we pijn in ons buik van dit toch zo lief bedoelde woord, zeker nu ik weet dat Sandra er ook pijn in haar buik van kreeg. Het zijn die collectieve fouten waar we op terug moeten komen, waar excuses voor gemaakt moeten worden. En waar vooral van geleerd moet worden. Wijlen mijn grootmoeder zei vroeger al: “Van excuses maken is nog nooit iemand armer geworden.” Nou, oma, daar wordt in politiek Den Haag heel anders over gedacht. 

Lees haar hele voorwoord en het interview in de nieuwe OPZIJ.

Blader hier alvast wat door de inhoud