Artemisia. Topkunstenares in de zeventiende eeuw

In de nieuwe OPZIJ:

Artemisia Gentileschi was de meeste gevierde kunstenares van de zeventiende eeuw. Een self made woman die de top bereikte in een mannenwereld. En sterke vrouwen waren haar thema.

Ik zal u laten zien, waarde heer, wat een vrouw kan doen!”. Dat schreef de kunstenares Artemisia Gentileschi aan een Siciliaanse edelman die vroeg of er iets van de prijs afkon van een werk dat hij bij haar bestelde. Met die ene zin vatte Artemisia eigenlijk haar hele leven samen. In een tijd waarin weinig vrouwen carrière als kunstenares konden maken – of überhaupt carrière – was Artemisia gevierd. Vorsten verzamelden haar schilderijen – waarop vaak sterke vrouwen zijn te zien.


In het Rijksmuseum Twenthe is nu een tentoonstelling van werk van Artemisia en haar tijdgenoten, getiteld ‘Artemisia. Vrouw & Macht’. “We willen laten zien dat ze een van de belangrijkste kunstenaars van de Italiaanse barok is. Niet ondanks dat ze een vrouw was, maar juist omdát ze een vrouw was,” zegt gastconser-vator Joost Keizer. “Ze was een zeer professionele kunstenares die in een markt opereerde. Ze besefte dat ze als vrouw een uitzondering was, dat ze bijzonder was en daar speelde ze mee. Ze deed haar voordeel met het gegeven dat zij als vrouw vrouwen-lichamen schilderde en dat dat haar werk een extra spanning verleende.” Artemisia Gentileschi (Rome, 1593-1653) leidde een veelbewogen leven.

LEES HET PORTRET VERDER IN OPZIJ. Bestel hieronder uw exemplaar of neem een abonnement.

%d bloggers liken dit: