Sheila Sitalsing: Loonkloof

In de nieuwe OPZIJ:

Er zijn landen waar best veel tijd gaat zitten in het betwisten of de loonkloof tussen man en vrouw wel bestaat, en of eventuele loonver-schillen niet gewoon ‘eigen schuld’ zijn – hadden de vrouwtjes maar wat ambitieuzer moeten zijn (Nederland).


En er zijn landen waar gewoon schaamtevol erkend wordt dat vrouwen minder verdienen dan mannen, en waar wetgeving ertegenaan wordt gegooid. Landen waar overheden een norm stellen en deze verankeren in afspraken.
Zoals IJsland, dat een paar jaar geleden gelijke beloning wettelijk vastlegde mét sanctiemogelijkheden. Zoals Engeland, dat werkgevers van grote bedrijven verplichtte om verschillen in beloning tussen de seksen openbaar te maken. Zoals Duitsland, dat eveneens een dergelijke openbaarheidswet heeft. De verwachting is dat meer transparantie leidt tot minder verschillen die zich niet laten verklaren uit een verschil in kennis, erva-ring of vakmanschap.


Finland voegt zich nu in de rij van verlichte landen met een nieuw wetsvoorstel: als het plan het redt, wordt het mogelijk voor werknemers om salarisgegevens van collega’s op te vragen als het vermoeden bestaat dat er onverklaarbare salarisverschillen zijn.

LEES DE COLUMN VERDER IN OPZIJ. Bestel hieronder uw exemplaar of neem een abonnement.