Hedy d’Ancona: De seksuele vunzigheid die politica’s over zich heen krijgen, NIET TE GELOVEN!’

In de nieuwe OPZIJ:

Immer strijdbaar roert Hedy d’Ancona zich in het hedendaags debat over seksueel onrecht. En nog altijd is er haar hoop op een betere wereld, voor vrouwen én mannen.

Ze spreekt veelvuldig voor publiek, ook over de jaren waarin ze aan de wieg stond van de tweede feministische golf. Hedy d’Ancona doet dit uiterst energiek en bevlogen, alsof het de dag van gisteren betreft. Ze praat uit het hoofd, is eloquent, valt niet in herhaling en spreekt zich heel duidelijk uit.


Zo sprak ze ook tijdens een ZOOM-bijeenkomst van de Zaandamse PvdA over de aanpak van seksuele straatintimidatie. Ze noemde het een schandaal, – “ik heb er geen andere woorden voor” – dat de openbare ruimte ‘s avonds meer het bezit lijkt te zijn van jonge mannen dan van jonge vrouwen. Ze vindt het daarom uitstekend dat dit probleem tegenwoordig aangekaart wordt, en hopelijk ook aangepakt.
“Het is eigenlijk massaal seksueel misbruik in het openbaar,” stelt d’Ancona. En dit brengt haar op het terrein van de social media, want dit publieke domein noemt ze ook ‘ongelooflijk ondermijnend’ voor vrouwen. Ze kan er maar niet over uit wat de vrouwelijke lijsttrekkers wel niet te verduren hebben gekregen tijdens de afgelopen verkiezingen. “De seksuele vunzigheid die politica’s over zich heen krijgen, niet te geloven!” Sigrid Kaag ontving pakweg tweehonderd seksistische berichten per dag, bleek uit onderzoek. d’Ancona: “Ik vind het werkelijk verbijsterend dat geen enkele mannelijke collega in de Tweede Kamer z’n mond heeft opengedaan over dit schandalige gedrag op de sociale media.”

LEES HET ARTIKEL VERDER IN OPZIJ. Bestel hieronder uw exemplaar of neem een abonnement.