Interview met Eva Eikhout: ‘Ik hou zo ontzettend van het leven’

In de nieuwe OPZIJ:

Eva Eikhout (1996) gaat als een speer. Ze maakte al twee succesvolle online series voor BNNVARA over de liefde, de perikelen van een quarterlifecrisis en de onzekerheden waar twintigers mee te maken hebben. Toch is haar verhaal herkenbaar voor iedereen. Binnenkort staat er alweer een gesprek met BNNVARA op de planning voor een derde serie. Daarnaast maakt ze een maandelijkse podcast ONBEPERKT met Wilfred Genee over het overwinnen van beperkingen. Haar werk valt op en ze is genomineerd voor de You Go Girl Award, een aanmoedigingsprijs van Vrouw in de Media. OPZIJ sprak haar over de liefde, televisie maken en de zin van het leven.

Toen ik auditie ging doen voor de BNNVARA Academy vroeg ik me wel af of ze zouden openstaan voor iemand met een functiebeperking. ik dacht ik ga het niet vragen, ik ga er gewoon heen en dan zie ik het wel. En ik werd dus aangenomen. Ik ging er toen wel over nadenken. Hebben ze me aangenomen omdat ik een beperking heb? Zou het hebben meegespeeld? Ergens wil je dat niet, maar het is ook weleens lekker als het een keer in je voordeel werkt. Een jaar later waren er nieuwe audities en toen zat mijn eindredacteur naast mij en ik dacht fuck it, ik ga het gewoon vragen. Dus ik vroeg het hem. ‘Toen jullie mij vorig jaar hebben aangenomen, in hoeverre speelde mijn beperking daarin een rol?’ En hij keek me aan en zei ‘Eef, moet je luisteren. Ik zag jou en je was echt steengoed, maar het was ook fucking onhandig. Dus ik dacht laten we het maar gewoon proberen’. Dat was wat mij betreft echt de spijker op z’n kop.”

LEES HET INTERVIEW VERDER IN OPZIJ. Bestel hieronder uw exemplaar of neem een abonnement.