Pieter Omtzigt: ‘Gelukkig begint het langzaam bij meer mensen door te dringen dat er echt een fundamenteel probleem is.’

In de nieuwe OPZIJ, een dubbel interview met Renske Leijten en Pieter Omtzigt:

Omzigt: “Nou ja, je bent door heel veel mensen gekozen. Heel veel mensen hebben er vertrouwen in dat je het blijft doen. En kijk, je doet het vanuit een bepaalde drive omdat je vindt dat er echt wat moet veranderen. Niet omdat het altijd even leuk is. Echte verandering doorvoeren gaat zelden gepaard met een vriendelijk en aardig proces. Dat is dan maar zo. Gelukkig begint het langzaam bij meer mensen door te dringen dat er echt een fundamenteel probleem is. Ik zie het ook als mijn taak oplossingen op tafel te leggen. Daarom heb ik Een nieuw sociaal contract geschreven, met vier thema’s die ik heel belangrijk vind. Wat is die verhouding burger-overheid? Kun je rechten toetsen aan de grondwet?”

“Visie mis ik sowieso. Mark Rutte heeft heel lang gedaan alsof visie een vies woord is. Hij zit niet te wachten op vergezichten voor over honderd jaar. Nu krijgen we een regeerakkoord waar bijvoorbeeld geen corona-hoofdstuk in zit. Geen van de vier coalitiepartijen had corona als speerpunt in het verkiezingsprogramma, dat snap ik allemaal wel. Het is iets wat ons is overkomen. Maar je hebt er nu wel mee te dealen. Zonder visie kom je als land in een lockdown terecht waar geen enkel ander land meer in zit. Omdat je niet hebt nagedacht over alternatieven.”

LEES HET ARTIKEL VERDER IN OPZIJ. Bestel hieronder uw exemplaar of neem een abonnement.