Renske Leijten: ‘Wat ik ook heel pijnlijk vind, is die de Haagse bubbel van alsmaar ‘sorry’ zeggen als je een fout maakt en dan gewoon vrolijk doorgaan.’

In de nieuwe OPZIJ, een dubbel interview met Renske Leijten en Pieter Omtzigt:

Leijten: “Ik vind het heel erg pijnlijk om te zien. Wat ik ook heel pijnlijk vind, is die de Haagse bubbel van alsmaar ‘sorry’ zeggen als je een fout maakt en dan gewoon vrolijk doorgaan. De enige die verantwoordelijkheid heeft genomen door op te stappen is Lodewijk Asscher geweest. Diep tragisch voor hem, maar wat mij betreft de enige juiste invulling van zijn verantwoordelijkheid. Ik vind dat knap. In een wereld waarin het dus geaccepteerd wordt dat politici na ernstig tekort te schieten gewoon sorry zeggen en aanblijven. Zelfs journalisten en duiders vinden het gewoon dat Rutte blijft. Maar het ís niet gewoon.”

“Als ik kijk naar wat ik in die vijftien jaar aan verandering vanuit de oppositie voor elkaar heb kunnen krijgen, bijvoorbeeld in de zorg, dan is dat mede te danken aan het opbouwen van maatschappelijke druk. Waarom is het na afgelopen zomer toch gelukt om 675 miljoen vrij te maken voor de verhoging van zorgsalarissen? Dat was door druk van buiten. En dus is het heel belangrijk dat mensen zelf in beweging komen, zonder onze eigen verantwoordelijkheid te willen afschuiven.

LEES HET ARTIKEL VERDER IN OPZIJ. Bestel hieronder uw exemplaar of neem een abonnement.

%d bloggers liken dit: