Een tochtje door de Côte-d’Or, de Route des Grands Crus, wijngaarden overal

Het is lente, we mogen er weer op uit en besluiten dat het Frankrijk wordt en vervolgens een streek waar we lang geleden al eens kwamen. Alles ademt er wijn, maar het is er vooral ook prachtig en pittoresk. We rijden eenmaal in Frankrijk, vanaf Dijon, een prachtige route van zo’n zestig kilometer, dat kan per auto maar ook per fiets, als je die bij je hebt of ter plekke ergens huurt. Het kan binnen een dag maar wij kozen voor twee dagen en overnachtten in Vougeot, in een gezien de ligging zeer betaalbaar klein hotel. Daarover later.

Ooit, zeg maar eind jaren zestig, begin jaren zeventig, was het leven simpel: wijn was Frans, in elk geval voor de kenners. En iets dat je als het gaat om de smaak en geur (in jargon: ‘neus’) moet leren ontdekken. Natuurlijk waren er ook al mensen die van een eenvoudig glaasje wijn hielden, meestal zoete. Denk aan Liebfraumilch, denk aan Zeller Schwarze Katz, denk desnoods aan Mateus en Faisca rosé, heel populaire wijnen uit Duitsland en Portugal, ook echte winnaars op de kaart van Van der Valk.
Het was onze eigen Albert Heijn die het Nederlandse volk kennis liet maken met iets dat tot dan alleen voor de fine fleur was weggelegd. Franse wijn was, tot dan toe, duur en zat in flessen met een kurk.
Maar steeds vaker trokken Nederlanders voor hun vakantie naar Frankrijk, de geesten waren rijp voor méér Frankrijk thuis.

Pinard
Albert Heijn omzeilde in één keer het snob appeal en goot eenvoudige maar best drinkbare vins de table
in kartonnen verpakkingen (zie afbeeldingen). Geen kurken te zien en ook nooit het risico dat een wijn ‘kurk’ zou kunnen hebben, veel te moeilijk om uit te leggen ook. Talloos zijn de verhalen van destijds over hoofdpijn, Pinard kreeg, al dan niet terecht, dan ook de geuzennaam ‘hoofdpijnwijn’. Het zou natuurlijk ook zo kunnen zijn dat de drinkers, aangemoedigd door de nieuwe laagdrempelig- en betaalbaarheid, de avond tevoren hun eigen limieten wat overschatten.

LEES VERDER IN DE NIEUWE OPZIJ