‘‘Oh, jullie weten ook iets van het drankje,’ zeggen ze dan. Eh ja, het is onze eigen drank.’

Eigenlijk had ze nooit bedacht een eigen bedrijf te beginnen. Maar soms loopt het leven nu eenmaal zo. Josine Heijnen (1990) produceert sinds drie jaar haar eigen alcoholische dranken. Van ingrediënten tot marketing, dat doet ze allemaal zelf. De dranken dragen bovendien allemaal de naam van een bijzondere ‘omstreden’ vrouw uit de geschiedenis. Bewust? “Ja en nee. Er is toch gewoon geen man met zo’n bijzonder verhaal te vinden?”

Tijdens een etentje met vrienden grapte iemand dat hij hoopte dat Josine het eten niet had vergiftigd. Josine reageerde: “Ik ben Goeie Mie niet.” Goeie Wie? Haar vrienden wisten niet wie Goeie Mie was. Josine, afgestudeerd in geschiedenis, kende haar beruchte stadsgenoot wel. Goeie Mie, ofwel Maria Swanenburg, staat in het Guiness Book of Records als grootste gifmengster aller tijden en is met afstand de grootste seriemoordenaar
die ons land ooit gekend heeft. Mie (1839-1915) stond in de arme Leidse wijken bekend als betrokken buurvrouw en zorgzame ziekenverzorgster. Dit leverde haar de bijnaam ‘Goeie’ Mie op. Ze vergiftigde echter zo’n honderd mensen met arsenicum. Ze sloot verzekeringen af op haar slachtoffers en het geld was na hun overlijden voor haar. Toch werd ze betrapt en opgepakt.

Overlevenden vertelden dat “de pap van tante Mie raar gesmaakt had”. Wereldwijd werd er over de Leidse gifmengster geschreven. Mie werd veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf, ze overleed in 1915
in de gevangenis in Gorinchem. Enkele verzoeken tot gratie mochten niet baten. LEES VERDER IN DE NIEUWE OPZIJ