LANGS DE MEETLAT: Laurens Dassen. “Toen ik terugkwam uit Dubai, begon het aan mij te knagen. Ik ben me meer gaan verdiepen in de politiek. Vervolgens kwam Volt langs. Daar werd ik volledig door gegrepen. ”

Hij is dol op de boeken van Roxane van Iperen en kijkt op zondagavond graag naar ‘Boer Zoekt Vrouw.’ Hij maakt zich zorgen over de conservatieve wind die door de wereld waait. “We moeten abortus snel uit dat Wetboek van Strafrecht krijgen.” Zijn vriendin Britte is zijn steun en toeverlaat, maar mensen mogen niet aan haar refereren als “de vriendin-van”. Pijn is zichtbaar in zijn blik als de recente kwestie met zijn oud-collega Nilüfer Gündogan ter sprake komt – “gewoon een klotetijd” – maar nu is het tijd om vooruit te kijken. Hij begon zijn carrière als idealistische bankier, maar staat inmiddels aan het hoofd van de eerste pan-Europese partij van Nederland.

Wat is dat toch met die jonge bankiers, dat ze zo ontevreden zijn over de politiek en dan eigen partijen gaan oprichten?

(lachend) “Nou volgens mij heeft een verre voorvader van Volt-oprichter Reinier van Lanschot een bank opgericht, maar hij is zelf geen bankier geweest. Ik ben mijn carrière inderdaad begonnen bij ABN AMRO. Toen ik studeerde zaten we midden in de fi nanciële crisis, gevolgd door de kredietcrisis en de eurocrisis. Dat maakte dat ik geïnteresseerd was in de impact van banken op onze maatschappij. Wat gebéurt daar? Aan de ene kant was het uitdagend. Je komt bij veel klanten over de vloer, denkt mee over de strategie. Ik heb voor mijn werk een tijd in Dubai gezeten, omdat de bank harder wilde optreden tegen witwaspraktijken. Daar zit je in een kantoor met mensen van over de hele wereld, hartstikke leerzaam. Het leven in Dubai zelf…”

Dubai is verschrikkelijk toch?


“Het is écht erg wat daar gebeurt. Je ziet de Rolls Royces, de Ferrari’s, de gigantische shoppingcentra, watersproeiers midden in de woestijn: enorme rijkdom. En vervolgens zie je mensen uit India, Bangladesh en Pakistan die letterlijk heen en terug naar Oman worden gevlogen, zodat ze geen verblijfsvergunning hoeven te krijgen. Even door het poortje weet je wel… Mensen moeten hun paspoort inleveren en staan 16 uur per dag te werken in de brandende zon. Het is een economie gebaseerd op uitbuiting. Die tegenstelling vond ik heel pijnlijk om te zien. Ik had eens een gesprek met een taxichauff eur. Die werkte 12 uur. De andere 12 uur zat iemand anders in die taxi en lag hij in een bed dat hij ook weer met iemand anders deelde. Het is een bizarre wereld.”


“Toen ik terugkwam uit Dubai, begon het aan mij te knagen. Ik ben me meer gaan verdiepen in de politiek. Vervolgens kwam Volt langs. Daar werd ik volledig door gegrepen. Het begon met een paar uurtjes per week, maar op een gegeven moment heb ik mijn baan ervoor opgezegd. Ik heb dat 2,5 jaar vrijwillig gedaan. Ja, dat was dus ‘om niet’. Toen mijn geld op was, heb ik met een tijdelijk contract een paar maandjes bijgeklust bij ABN. En toen gingen we richting de Tweede Kamerverkiezingen. (lachend) Mijn buren waren laatst in shock, omdat ik op sneakers en in spijkerbroek de deur uit liep en gewoon naar mijn werk in de Tweede Kamer bleek te gaan.”

LEES VERDER IN DE NIEUWE OPZIJ