Overzicht: topweekend voor vrouwelijke sporters

Wat was dit een mooi sportweekend voor vrouwelijke sporters. Op het gebied van voetbal, wielrennen en softbal behaalden vrouwen afgelopen weekend mooie resultaten. Een overzicht.

Annemiek van Vleuten staat trots in de gele trui na de Tour de France Femmes te hebben gewonnen. “De eerste editie van de Tour de France wilde ik heel graag winnen. Dat ik vervolgens ook nog de laatste etappe kon winnen in de gele trui, geeft het nog wel extra veel glans. Gisteren heb ik ook wel aangegeven dat ik daar heel graag voor wilde gaan. Daarbij is het heel gaaf dat ik dit samen met het team ten doel had gesteld en dat het dan ook lukt.”

De Tour Femmes lijkt bovendien net zo populair te zijn als de Tour de France voor mannen, zo blijkt de goede kijkcijfers van de live televisie-uitzendingen. Koersdirecteur Marion Rousse noemt de tour dan ook een groot succes. “Ik ben trots op de organisatie, de ploegen, op de rensters die er elke dag een groot spektakel van hebben gemaakt en op het publiek. Er stond veel publiek langs de kant van de weg.”

Sarina Wiegman heeft als bondscoach het Engelse voetbalteam naar de eerste Europese titel geleid. In de finale won Engeland zondag met 2-1 van Duitsland. Met Wiegman als coach wonnen de Leeuwinnen in 2017 ook al het Europees Kampioenschap. Na de Olympische Spelen van vorig jaar vertrok ze naar Engeland om daar de bondscoach te worden. En met succes dus. Wiegman wordt gezien als een van de pioniers van het vrouwenvoetbal.

BMX-rijdster Merel Smulders won dit weekend brons op het WK in Nantes in Frankrijk. De 24-jarige werd vorig jaar tijdens de Olympische Spelen ook al mooi derde.

En in Spanje hebben de Nederlandse softbalsters de Europese titel veroverd. Ze versloegen het team van Groot-Brittannië met 7-0. Onze vrouwen zijn daarmee voor de elfde keer Europees Kampioen geworden. De laatste keer dat ze die titel binnenhaalde, was in 2017.