Dit is de vrouw die de strategie van Max Verstappen bepaalt

Hannah Schmitz, Principal Strategy Engineer, wordt ook wel het brein achter Max Verstappen genoemd. Met haar team analyseert Hannah data en simuleren ze scenario’s die bepalen wat er tijdens een raceweekend zal gebeuren. En met succes.

Bij de race afgelopen weekend in Boedapest werd haar snelle denken onder druk op de proef werd gesteld en voor iedereen duidelijk te zien was met Max Verstappen vanaf de 10e op de grid en op het laatste moment een overstap maakte om de race op zachte banden te beginnen van de harde zoals gepland. Max prees Schmitz als ‘waanzinnig kalm’ terwijl ze zich onmiddellijk aanpaste en met een strategie kwam om te winnen. Ook bij de Grand Prix in Monaco in mei van dit jaar kwam ze met het pitstopplan dat er uiteindelijk toe leidde dat Sergio Pérez de geblokte vlag pakte en Verstappen een podiumplaats bemachtigde.

Op het puntje van je stoel
Het direct moeten reageren zorgt voor ongelooflijke druk bij Hannah, maar geeft haar ook de meeste adrenaline. Ze vertelt op de website van Redbull: “Ik vind het ongelooflijk spannend. Je zit op het puntje van je stoel als je die beslissing van een fractie van een seconde hebt genomen. Dan heb je misschien 20 seconden, wat niet klinkt als een tijd, maar in een race kan het als een leven lang aanvoelen om daar te zitten wachten om te zien of je beslissing zijn vruchten afwerpt.”

Kalm blijven is een van de belangrijkste eigenschappen van een strateeg, aldus Hannah. Ze berekent wanneer en hoe vaak een pitstop gemaakt moet worden, welke banden er gebruikt worden, wanneer er moet worden aangevallen of juist tempo behouden.

Mannenwereld
Als klein kind was Hannah al geinteresserd in auto’s. Ze deed een master werktuigbouwkunde aan Cambridge University en kwam in 2009 als student-stagiair bij Red Bull Racing werken. Best wel een mannenwereld, geeft ze toe. “Ik hoop dat andere jonge vrouwen die in de sport willen stappen, zullen zien dat je het kunt. Zo kunnen we meer diversiteit bereiken.”

Het hoogtepunt van haar carrière noemt ze het moment dat ze naast Max Verstappen op het podium mocht staan tijdens de Grand Prix van Brazilië in 2019. Ze maakte toen de beslissing om Verstappen als leider een pitstop te laten maken. Aanvakelijk stond hij daarmee de leiding af, maar dit was achteraf nodig om te winnen.

We zijn benieuwd naar Hannah tijdens de GP in België op zondag 28 augustus.  

(bron Redbull.com)