Anti-abortusdemonstranten winnen rechtszaak, maar burgemeester Sharon Dijksma heeft laatste woord

De rechtbank oordeelt dat anti-abortusdemonstranten van Jezus Leeft vorig jaar onterecht zijn weggestuurd van een plek dichtbij de abortuskliniek in Utrecht. Burgemeester Sharon Dijksma verzocht de demonstranten een stuk verderop te demonstreren.

Anti-abortusdemonstranten van Jezus Leeft zijn vorig jaar volgens de rechter onterecht weggestuurd van een plek dichtbij de abortuskliniek. De vereniging wilde demonstreren met een omgebouwde ambulance en 3 demonstranten. Burgemeester Sharon Dijksma gaf aan dat dat alleen mocht op de laad- en losplek, zo’n 70 meter verder van de kliniek. Dijksma gaf als reden dat de demonstratie bij de kliniek het Vrelinghuis ‘zou leiden tot verkeersonveilige situaties waarin de toen geldende regel om 1,5 meter afstand te houden niet zou kunnen worden nageleefd’. Daarop stapte de vereniging naar de rechter. De demonstratie in kwestie is overigens niet doorgegaan.

De rechtbank oordeelt: “In haar besluit betrekt de burgemeester alleen de stoep recht voor de abortuskliniek en de stoep aan de overkant. Maar de burgemeester had in het besluit ook de parkeerplekken aan de overkant van de straat tegenover de kliniek moeten betrekken.”

De uitspraak van de rechter betekent niet dat er nu wel dichtbij de kliniek mag worden gedemonstreerd. Dat besluit is nog steeds aan de burgemeester zelf. We hopen dat Dijksma voet bij stuk houdt. Vrouwen die hun zwangerschap willen afbreken moeten dit kunnen doen zonder lastig te worden gevallen door demonstranten.