Oekraïense vrouwen supporten de First Lady met #sitlikeagirl

Olena Zelenska, de First lady van Oekraïne, wordt bekrisiteerd vanwege haar zogenaamde ‘onvrouwelijke’ pose in een photoshoot voor Vogue. De bekende fotograaf Annie Leibovitz portreteerde Zelenska en haar man Zelensky in het Mariinsky Palace. We zien haar bijvoorbeeld bij het Antonov Airport in Hostomel met een groep vrouwelijke soldaten. Op de cover zit ze op een trap voorover gebogen met ellebogen op haar knieën.

Niet vrouwelijk, vinden mensen online. Daarom zijn Oekraïense vrouwen een actie begonnen online met de #sitlikeagirl. Ze posten een foto van zichzelf in dezelfde houding als Zelenska. Inmiddels is de hashtag wereldwijd in gebruik. Hoezo onvrouwelijk of mannelijk?

De Oekraïense journalist Zoya Zvynyatskivska begon met de actie. “Het doel is om de stereotypen waaraan meisjes en vrouwen worden onderworpen belachelijk te maken.” Wij bepalen zelf wel hoe we zitten.