Vakvrouw Herma Kluin heeft haar eigen recherchebureau

Als jong meisje hield Herma Kluin (58) al van spanning en sensatie en liep voorop bij een dropping in het donker. Toch koos ze voor een carrière bij de bank en later bij een verzekeraar. Op haar vijftigste gooide ze het roer om en begon haar eigen recherchebureau.

Is dit wat ik de rest van m’n leven wil gaan doen? Dat dacht Herma toen ze na een eigen modezaak bij een bank en vervolgens bij een verzekeraar werkte. Het antwoord was nee.

Spannende moord
“Ik was vijftig en wilde iets anders. Een bekende zei tegen me: Jij wilde toch altijd privédetective worden? Dat klopt. Vroeger spaarde ik plaatjes van Ben Zuidema, dat was destijds een bekende privédetective. Ik zag stropers en tipte als jong meisje de politie, dat vond ik echt kicken. Als mijn ouders thuis bezoek hadden, sloop ik over de gang en probeerde onder het bed te kruipen van de logés. Dat vond ik reuze spannend. Ik belde Ben Zuidema en zei dat ik dit werk wilde gaan doen. We hadden een goed gesprek waarin hij alle nadelen van het vak opnoemde: relaties kunnen stuklopen en het is gevaarlijk. Desondanks wilde ik het doorzetten. Ik volgde de opleiding bij hem en begon in 2015 mijn eigen bureau. Wel grappig, hij was mijn voorbeeld en nu werken we nog weleens samen aan een zaak. Ik houd van mijn werk. Mijn man zegt altijd: als jij geen spannende moord hebt gezien, dan slaap jij niet. Misdaad trekt echt. Ik heb alle boeken op het gebied van misdaad gelezen en ben dol op de serie Mocro Maffia.”

Lees verder in de nieuwste OPZIJ, je vindt hem nu in de winkel!

%d bloggers liken dit: