Zes internationale vrouwelijke modeontwerpers die je moét kennen

Ambacht, heritage en vrouwelijke kracht zijn de drijfveren van de volgende Internationale modeontwerpers. Van lichaamsbewuste lingerie, tot folklore, tot drapey kanten jurken. Allen zo divers en heel succesvol. Deze vrouwelijke modeontwerpers moet je zeker in de gaten houden.

Nensi Dojaka
Nensi Dojaka heeft een opleiding gevolgd in lingerietechnologie, aan de Londen School of Fashion. Met haar gedeconstrueerde ontwerpen worden vrouwelijke vormen omarmt en ligt de focus meestal op de bovenzijde van het lichaam. Je aandacht wordt vrijwel direct naar de borsten getrokken doordat hier het meeste gebeurt wat betreft materiaal en vorm. Er wordt veelal gebruik gemaakt van een doorschijnende stof (mesh), wat dan ook net dat rebelse tintje geeft.

Sindiso Khumalo
Sindiso Khumalo is architect en textielontwerper en heeft een opleiding gevolgd in Kaapstad. Ze gelooft in de kracht van handwerk. Ze probeert als ontwerper het ambachtswerk onder de aandacht te brengen (duurzaamheid vindt ze dan ook erg belangrijk!) Met het ambachtswerk wordt in haar geval weven, haken en borduren bedoeld. Daarnaast worden de prints op de looks ook nog eens met de hand bedrukt. Khumalo’s luxueuze ontwerpen zou je kunnen bestempelen als vrouwelijk met een klassieke twist.

Yuhan Wang
Yuhan Wang staat bekend om haar ontwerpen in Victoriaanse stijl en haar laatste collectie voor LFW was een protest naar het geweld tegen vrouwen (door mannen) in Groot-Brittannië. “Het is de 21e eeuw – vrouwen zouden zich niet kwetsbaar mogen voelen of met angst moeten leven. Wat ik heb laten zien is poëtische, romantische zachtheid, maar ik voel dat dat kracht is,” zei Wang. Kenmerkend aan veel van haar ontwerpen zijn kanten, drapey jurken.

Ahluwalia
Priya Ahluwalia is een multiculturele vertegenwoordiging in de mode-industrie. Ze studeerde af aan de MA menswear-opleiding aan de Westminster University. Ahluwalia verwerkt elementen in haar ontwerpen van haar Nigeriaanse en Indiase erfgoed. Dit zie je terug in onder andere het gebruik van kralen, borduurwerk, felle kleuren en opvallende patronen. Door het gebruik van diverse patronen en kleurcombinaties in een look creëert ze keer op keer een interessante clash. Haar collecties worden samengesteld door lokaal ingekochte vintage kledingstukken en overgebleven stoffen. 

Chopova Lowena
Chopova Lowena is een Brits-Bulgaars label en staat bekend om haar hergebruikte materialen (vaak in de vorm van kussenslopen en schorten) en grunge-esthetiek. Het label probeert thema’s en werelden te combineren, denk aan Bulgaarse Folklore en rotsklimmen uit de jaren 80. Chopova Lowena vindt het belangrijk werkgelegenheid te bieden voor vrouwen die gepassioneerd zijn over de modernisering van cultureel erfgoed, door het uitvoeren van traditionele technieken. In de ontwerpen wordt er veel gebruik gemaakt van diverse kleuren, materialen en prints. Dit zorgt voor een opvallende en compleet éigen uitstraling. More is more!

Namita Khade
Namita Khade staat bekend om haar op maat gemaakte brei-experimenten. “Het begint allemaal daar. Het is de basis van kleding en het ontwerpen van kleding. Het draait allemaal om de vezels die je gebruikt. Je begint echt vanaf nul,” zegt Khade. Door de uitsnijdingen in haar ontwerpen komt het vrouwelijk lichaam optimaal tot haar recht. Veelal maakt ze gebruik van aardetinten met af en toe een uitschieter naar fellere kleuren zoals onder andere oranje, geel, groen en blauw. Door de diverse manieren van breien heeft ze het talent om kleding zowel zwaar, als licht te laten lijken en zo krijgt elke look weer een compleet andere uitstraling.

Grote foto boven dit artikel: @namita.khade

%d bloggers liken dit: