Een jaar Taliban in Afghanistan: mensenrechten voortdurend geschonden

De Taliban zijn precies een jaar aan de macht in Afghanistan. Amnesty International concludeert na onderzoek dat de mensenrechten er voortdurend wordt geschonden.

Dit weekend kwamen tientallen vrouwen bijeen in Kabul om te demonstreren voor hun rechten. De Taliban eindigden de demo op hardhandige wijze. Op 15 augustus 2021 werd Kabul ingenomen door de groepering, vrouwenrechten werden sindsdien steeds meer beperkt. En dat terwijl de Taliban een minder streng regime te voeren dan tussen 1996 en 2001.Het recht op onderwijs voor meisjes in ingeperkt en vrouwen worden gearresteerd en gemarteld omdat ze vreedzaam hun rechten opeisten.

Uit onderzoek van Amnesty blijkt dat willekeurige arrestaties, marteling en mishandeling, buitenechtelijke executies en gedwongen verdwijningen, vervolging van etnische en religieuze minderheden en beperkingen voor vrouwen en meisjes aan de orde van de dag zijn.

Een jaar geleden zegden de Taliban publiekelijk toe om de mensenrechten te beschermen en te bevorderen, zegt Yamini Mishra van Amnesty International. “Het is onthutsend om te zien hoe snel ze afbreken wat in 20 jaar op mensenrechtengebied is bereikt. Elke hoop op verandering is vervlogen nu de Taliban proberen te regeren door middel van gewelddadige onderdrukking en volledige straffeloosheid. Willekeurige detenties, martelingen, verdwijningen en standrechtelijke executies zijn weer aan de orde van de dag. Vrouwen en meisjes zijn van hun rechten beroofd en gaan een sombere toekomst tegemoet, verstoken van onderwijs of de mogelijkheid om deel te nemen aan het openbare leven.”

Mishra vervolgt: “We moeten niet aan de zijlijn ​​toekijken hoe de mensenrechten van een hele bevolking worden afgenomen. Een eensgezinde internationale reactie is de enige hoop om een ​​einde te maken aan de nachtmerrie die de Afghanen nu al een jaar moeten doorstaan.”