Gratis maandverband en tampons vanaf vandaag in Schotland

Vanaf maandag 15 augustus zijn maandverband en tampons gratis beschikbaar voor degenen die ze nodig hebben in Schotland. Zo wil het land een einde maken aan menstruatie-armoede. Het is het eerste land dat deze mooie stap heeft gezet.

De tampons en maandverbandjes zullen verkrijgbaar zijn op openbare plekken, zoals jeugdclubs, buurtcentra en apotheken. Het was al eerder beschikbaar op universiteiten en scholen. Menstruatie-armoede betekent overigens: beperkte toegang hebben tot de middelen die je nodig hebt om veilig en comfortabel je menstruatie door te komen.

Indiener van het wetsvoorstel is het Schotse Labour-parlementslid Monica Lennon. Ze vertelt: “De producten zijn een basisbehoefte en het gratis verstrekken hiervan is belangrijk voor de waardigheid van mensen. De Schotse regering biedt mensen in nood al gratis menstruatieproducten aan, ik wilde verder gaan door dit wettelijk vast te leggen.”

Wc-papier of stukken stof
Ook in Nederland is menstruatie-armoede een probleem. Uit onderzoek van van Plan International blijkt dat in Nederland maximaal 1 op de 10 mensen die menstrueert (1%-9%) weleens te maken heeft gehad met menstruatie-armoede. De Bovengrondse concludeerde dat dit vooral een rol speelt bij mensen die onder de armoedegrens leven, zoals de minima, dak- en thuislozen en ongedocumenteerden. Ze hebben bijvoorbeeld geen geld voor pijnstillers die tijdens hun menstruatie nodig zijn, geen geld voor producten en gebruiken wc-papier of stukken stof of hebben te weinig producten en gebruiken daardoor een maandverband of tampon te lang met alle gevolgen van dien.

Initiatieven in Nederland
Er zijn wat initiatieven in ons land gestart om gratis menstruatieproducten beschikbaar te stellen. Zo kunnen minima in Rotterdam bij de HEMA maandverband en tampons kopen op kosten van de gemeente. In Amsterdam zetten de Neighborhood Feminists zich in voor mensen die lijden aan menstruatiearmoede: ze leveren menstruatieproducten aan opvanglocaties voor daklozen en ongedocumenteerden. En er verschijnen, naar het voorbeeld van de boekenkastjes, in steeds meer dorpen en steden ook kastjes met gratis menstruatieproducten. Zouden wij het in ons land ook wettelijk kunnen vastleggen dat tampons en maandverbanden gratis beschikbaar worden?