Saoedische vrouw krijgt langste straf ooit voor volgen en retweeten activisten

Salma al-Shehab, een Saoedische vrouw die in Groot-Brittanië promoveert, is in haar eigen land veroordeeld tot 34 jaar celstraf voor het volgen en retweeten van activisten. Ze werd opgepakt tijdens een familiebezoek, zo schrijft The Guardian.

De vrouw werd tijdens een eerste proces voor 3 jaar veroordeeld voor het gebruik van een website die zorgt voor ‘publieke onrust en destabilisering van de burgerlijke en nationale veiligheid’. In hoger beroep kreeg ze echter 34 jaar celstraf. En na die straf mag ze bovendien 34 jaar lang niet reizen.

Retweeten
Al-Shehab heeft op Twitter 2597 volgers, ze is promovenda en docent aan de universiteit van Leeds. Ze twitterde over corona-klachten en plaatste foto’s van haar jonge kinderen. Soms retweette ze tweets van Saoedische dissidenten die in ballingschap leefden, waarin werd opgeroepen tot de vrijlating van politieke gevangenen. Ze leek de zaak van Loujain al-Hathloul te steunen, een prominente Saoedische feministische activiste die eerder gevangen zat omdat ze zich uitsprak voor het recht voor vrouwen om auto te rijden.

Oneerlijke processen
De Europees-Saoedische organisatie voor de Rechten van de Mens veroordeelde de straf van Shehab, die volgens de organisatie de langste gevangenisstraf ooit is voor een zogenaamde activist. Volgens de organisatie zijn vrouwelijke activisten onderworpen aan oneerlijke processen die bovendien leiden tot willekeurige straffen.

Shehab kan mogelijk nog in beroep tegen de straf. Vooralsnog is nog niet bekend of ze dat doet.