ANGELIQUE BERG: ‘We krijgen enorme hoeveelheden data en ik vind dat die veel toegankelijker moeten zijn, het is een publiek goed.’

Vrouwelijke ministers, vrouwelijke staatssecretarissen, vrouwelijke directeuren bij tal van overheidsinstellingen: da’s al heel lang geen nieuws. Maar nu is, voor het eerst in het ruim 120-jarige bestaan van het CBS, de leiding in handen van een vrouw. Angelique Berg, die de titel van Directeur-generaal voert. Maar ook kijkend naar het organogram van het CBS valt het grote aantal vrouwen in leidinggevende posities op. Tijd voor een kennismaking.

U werkt al zo’n 30 jaar bij de Overheid, zo te zien uw enige werkgever tot nu toe. Waarom? “Vanwege de maatschappelijke relevantie, werk moet er voor mij toe doen en bij de Overheid weet je dat dat zo is. Ik begon al als stagiaire bij Verkeer en Waterstaat en merkte dat ik me snel mocht ontwikkelen, best bijzonder. Al rond m’n 30ste was ik beleidsadviseur op ‘Financiën’, werkte met Wim Kok en later Gerrit Zalm. Zalm is bijzonder genoeg nu ook weer mijn baas, via de Raad van Advies.”

Waarom zou ik als jonge vrouw kiezen voor een baan bij het CBS? “Ten eerste, omdat het heel belangrijk werk is. Leuk werk. En misschien wel om dezelfde reden die ik had: omdat je dan kiest voor een baan met heel veel maatschappelijke relevantie. Dat horen we ook steeds van de vrouwen die hier al werken, het is een heel belangrijk argument bij het maken van de keuze. En vervolgens heb je hier dan direct grote mogelijkheden om inhoudelijk te gaan bijdragen, je voegt je eigen kennis toe aan al die kennis die er al is want we hebben al heel veel vakmensen. Je hebt hier flexibele werktijden, thuiswerken maakten we hier al lang voor Covid mogelijk, we willen een goede balans tussen werk en privé en als je je door studie verder wilt ontwikkelen, dan bieden we daarvoor heel veel mogelijkheden.”

LEES VERDER IN DE NIEUWE OPZIJ

%d bloggers liken dit: