Onderhandelen doe je zo

Drie op de vier vrouwen vindt het belangrijk om economisch zelfstandig te zijn. Toch lukt het tot dusver maar 64% van de vrouwen om de eigen broek op te houden. In de gloednieuwe rubriek ‘Goed met geld’ sparren we met deskundigen over essentiële thema’s die raken aan geld in de breedste zin van het woord. Deze keer: onderhandelen.

Verschillende onderzoeken laten zien: vrouwen zijn minder succesvol dan mannen in onderhandelen. Als vrouwen vragen om een salarisverhoging, wordt daar negatiever op gereageerd dan bij mannen, wees eerder onderzoek van de Harvard Universiteit uit. “Vrouwen, geld en onderhandelen is taboe,” begint onderhandelcoach Merel van der Wouden. “Als je erin duikt, ontdek je dat het supercomplex is. Je hebt te maken met zaken als de loonkloof bijvoorbeeld. We zitten in een vicieuze cirkel. De maatschappij is ingericht vanuit de man. Gedrag dat van mannen wel wordt geaccepteerd, wordt van vrouwen niet geaccepteerd.”

Eigenwaarde versus financiële waarde
Financieel podcaster Rolien Magendans ziet ook dat het voor vrouwen moeilijker is om te onderhandelen dan voor mannen. “De overtuiging dat we minder waard zijn zit zo diep in ons hoofd. Het is wat mij betreft niet de schuld van de mannen, maar het ligt aan ons systeem. De overheid moet zorgtaken beter regelen en vrouwen anders gaan waarderen. Ik denk dat veel mannen het alleen maar fijn zouden vinden als ze meer tijd thuis met de kinderen kunnen doorbrengen.” Wat vind ik mezelf eigenlijk waard, vroeg Magendans zich een paar jaar geleden af, toen ze midden in een carrièreswitch zat: “Eigenwaarde hangt nauw samen met financiële waarde. Wat zijn je persoonlijke kernwaarden bijvoorbeeld. En waar sta je in het leven? Dat klinkt misschien simpel, maar dat is de kern van hoe je uiteindelijk achter je financiële waarde komt. Pas dan kun je een onderhandeling goed insteken.” Daarbij is het zaak om te weten waar je goed in bent, een vraag die soms lastig te beantwoorden is. “Zorg dat je dit helder op een rij hebt. Ik ga hier graag over in gesprek met mijn vrienden. Zo leer ik mezelf beter kennen. Ik vraag hen dan bijvoorbeeld ook waarin ze denken dat ik nog kan groeien, dat werkt heel verhelderend en zo krijg ik een beter beeld van wat ik waard ben. Wat mij betreft is het echt tijd dat we meer gaan praten over waarde en hier met zijn allen transparanter over zijn.”

LEES VERDER IN DE NIEUWE OPZIJ!