Wees geen doorschuifvrouw

Hoe krijgen we meer vrouwen bij talkshows? Voormalig-redacteur Floor Doppen deelt in de Volkskrant haar ervaringen. “Voor elke twijfelende vrouw, staan er tien mannen te popelen.”

“Toen ik begon bij Op1 dacht ik dat de oplossing zat in een jonge vrouw zoals ik, die wel zou strijden voor meer diversiteit. Maar ik zat ernaast”, zo schrijft Floor Doppen in de Volkskrant. Ze was zelf 2,5 jaar lang redacteur bij de talkshow. Volgens haar gaat er bij de talkshowredacties, die overigens vooral uit jonge vrouwen bestaan, geen dag voorbij waarop de tafelsamenstelling niet onderwerp is van gesprek. Vaak is de oudere, witte man te gast bij een talkshow.

Zelfvertrouwenskloof
Waarom zo weinig vrouwen? Volgens de oud-redacteur komt het door de ‘zelfvertrouwenskloof’. Een vrouw die wordt gevraagd iets te vertellen over haar vak bij de talkshow. Vaak is het antwoord: Heb je aan mijn collega gedacht? Ik weet er te weinig van.” Floor vervolgt: “Wekelijks ontving ik suggesties voor het aanschuiven van hem, zelden van haar. De mannen hebben nu toch weer iets meegemaakt. Daartegenover heb ik tientallen voorbeelden van vrouwen die zichzelf wegcijferen. Ze vinden zichzelf geen uitblinkers en zeggen: Niks voor mij, doodeng!” Ze noemt het doorschuifvrouwen die liever iemand anders het laten doen, die zogenaamd meer ervaring hebben. Dit terwijl ze zelf al twintig jaar in het vak zitten. Ook bij woordvoerders merkt ze dat zij het lastig vinden een vrouw te regelen voor een interview, mannen hebben er vaker zin in. “Voor elke twijfelende vrouw, staan er tien mannen te popelen.” De twijfels kunnen ook komen doordat vrouwen online worden bekritiseerd op hun uiterlijk, kleding of er wordt verweten dat ze graag aandacht willen en daarom op tv verschijnen.

Tegen de vrouwen zegt Floor: voor jullie tien slechtere mannen. Wees geen doorschuifvrouw en claim dat uitblinkerschap!