De online haat die Sigrid Kaag over zich heen krijgt omdat ze onwel werd, is puur seksisme

“Ze durft niet”, “schande”, “wat een teleurstelling”, “zwak”, “ongeloofwaardig”, “smoesjes”, “ze hoort niet op deze functie” en “minister onwaardig”. Zomaar wat reacties op reacties op Twitter nadat Sigrid Kaag zich ziek meldde voor het Stikstofdebat. Puur en alleen omdat ze een vrouw is. Of wordt er ook zo op mannelijke ministers gereageerd als ze ziek zijn?

Gelukkig wordt dit wel opgemerkt op Twitter, vooral door vrouwen dan.

Toetsenbordridders
En dit is niet voor het eerst. Eerder sprak Kaag zich als eerste vrouwelijke politicus uit over de haatreacties die ze vooral online krijgt puur en alleen omdat ze een vrouw is. “Het wordt vrouwen moeilijker gemaakt zich uit te spreken in het publieke debat. Wie zijn mond opendoet, krijgt een stortvloed van haat terug, met name van de anonieme toetsenbordridders op Twitter,” reageerde ze in een speech.

“Hier spreekt geen slachtoffer. Hier spreekt iemand die zich verzet.” Ook vindt ze dat mannen haar moeten helpen hiermee: “Ik daag alle vaders, kleinzonen, broers, opa’s, zwagers en zonen uit: spreek je uit tegen seksisme. Trek een streep voor je vriendin, voor je zusje, voor je moeder, voor je vrouw en voor je oma.” Laten we het politiek houden, en niet op de vrouw spelen.