Waarom vrouwen het kouder dan mannen hebben op kantoor met de airco aan

Pfoe wat was het een warme zomer. Grote kans dat op kantoor de airco hard aan stond en dat jij zat te bibberen achter het bureau. Je bent niet de enige. Vrouwen hebben het vaker koud dan mannen op kantoor.

TNO-onderzoeker Boris Kingma legt uit in een reportage in het Leidsch Dagblad: “Vrouwen produceren iets minder warmte dan mannen. Dat komt door hun lichaamsbouw. Vrouwen zijn kleiner en hebben meestal minder spiermassa dan mannen. Spierweefsel produceert in rust warmte.”

Koude voeten
Wij produceren dus minder warmte, daardoor moet ons lichaam zich verdedigen tegen de kou. Dat doet het door bloedvaten in de huid samen te knijpen, waardoor we koude voeten, handen en neus krijgen. En dan is het ook nog eens zo dat de thermostaat in gebouwen vaker is ingesteld op de temperatuur van mannen. Vrouwen kleden zich bovendien luchtiger in de zomer. In een korte rok is het kouder op kantoor dan in een overhemd met jasje.

Bijna herfst
Qua duurzaamheid zou het sowieso een goede tip zijn om de airco minder koud te zetten. En ook blijkt uit Duits onderzoek dat als je lichaam zich verdedigt tegen de kou, je minder goed kunt concentreren. Gelukkig komt de herfst er weer bijna aan.