‘Alleen Ja betekent Ja’. Spanje neemt belangrijke wet aan over expliciete toestemming bij seks

In Spanje is een wet aangenomen waarmee seks zonder expliciete toestemming vervolgd kan worden als verkrachting. Na Zweden en Denemarken is Spanje het derde Europese land waar zo’n van kracht is. In ons land is zo’n wetsvoorstel in de maak.

De wet in Spanje, ook wel ‘alleen ja betekent ja-wet’ genoemd, volgt op een heftige verkrachtingszaak in Pamplona in 2016. Een 18-jarige vrouw werd toen door vijf mannen verkracht. De mannen filmden de misdaad en deelden die in hun WhatsAppgroep. Op de beelden was te zien dat de vrouw haar ogen dicht had tijdens de verkrachting. De advocaat van de mannen gebruikte dit als bewijs dat ze geen bezwaar maakte. Bizar genoeg werkte deze strategie en werden de mannen alleen veroordeeld voor seksueel geweld. Ze kregen negen jaar cel. Dat leidde in Spanje tot grote protesten op straat.

Daarna maakte het Spaanse Hooggerechtshof het vonnis ongedaan en veroordeelde de mannen tot 15 jaar cel, de straf die staat voor verkrachting. De vrouw die het slachtoffer werd van deze verkrachting reageert positief op de wet in de Spaanse krant El Pais: “Deze wet is niet voor mij, maar voor alle vrouwen. Laten we nu verder gaan.” Precies!