India protesteert tegen de vrijlating van een groep verkrachters

Deze maand zijn elf mannen vrijgelaten die in 2002 een vrouw hadden verkracht. Ze waren veroordeeld voor groepsverkrachting en kregen daarvoor oorspronkelijk een levenslange gevangenisstraf, maar vanwege een bepaalde wet kwamen ze in aanmerking voor vroegtijdige vrijlating. Demonstranten in onder andere New Delhi eisten dit weekend dat dit besluit werd teruggedraaid.

Het slachtoffer van de groepsverkrachting, dat bovendien destijds zwanger was, liet weten te zijn verbijsterd en dat haar vertrouwen in de rechtsstaat is geschaad.

88 verkrachtingen per dag
India is vaker in het nieuws door verkrachtingszaken. Uit onderzoek blijkt dat er dagelijks zo’n 88 zaken van verkrachting worden gemeld. Eerder protesten hebben geleid tot strengere wetgeving bij verkrachtingen, verkrachters kunnen de doodstraf krijgen voor hun misdaden.