De vrouw die Friesland redde

Op 30 augustus verschijnt ‘De vrouw die Friesland redde.¬†Albertine Agnes en het Rampjaar 1672’ van Sunny Jansen. Een boek over Albertine Agnes, een onbekende prinses van Oranje, die toch een van de opmerkelijkste vrouwen uit de Nederlandse zeventiende eeuw was.

Agnes leefde van 1634-169 en werd na de dood van haar echtgenoot de eerste vrouw die in de Republiek optrad als regentes van Friesland, Groningen en Drenthe. Een vrouw die politiek ingreep was ongekend in die tijd. Agnes wist op spectaculaire wijze met inzet van de waterlinie het Noorden te behoeden voor een inval van de oorlogszuchtige bisschop van M√ľnster.

Albertine Agnes hield stand in een periode waarin de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden van alle kanten werd aangevallen, en ook Friesland onbestuurbaar dreigde te worden. Ze wist via machtspolitiek haar positie te verstevigen: van voogdes over haar minderjarige zoon tot regentes, die autonoom regeerde en het Friese stadhouderschap zelfs erfelijk maakte.

Niet alleen bestuurde Agnes het Noorden, zij stond de militaire bevelhebbers terzijde in de strijd, ondernam verschillende bouwprojecten en trad op als mecenas van kunstenaars. Nooit eerder is het verhaal geschreven van deze prinses van Oranje, die de Hollandse familietak Oranje-Nassau verbond met de Friese tak Nassau-Dietz, wier invloed van het leven in Friesland zo groot is geweest.