Oekraïne vraagt vrouwen zich vrijwillig te melden voor militaire dienst

De oorlog in Oekraïne duurt nu half jaar. Onlangs gaf het land wat cijfers over het aantal militairen dat is gedood of gewond is geraakt in de oorlog. Daaruit blijkt dat Oekraïne nieuwe soldaten nodig heeft. En daarom vraagt het nu ook vrouwen zich te melden voor militaire dienst.

Deze week werd bekend dat er zo’n 9000 Oekraïense militairen zijn gesneuveld in de oorlog. Deze maand nam het land het besluit vrouwen actief te registreren voor militaire dienst. Het betreft geen dienstplicht, vrouwen wordt gevraagd zich vrijwillig te melden. Zo kan beter in kaart worden gebracht welke opleiding en vaardigheden de vrouwen hebben. Het gaat niet meteen om gevechtsfuncties, de meest voorkomende rollen voor vrouwen in militaire dienst betreffen medische zorg, boekhouding en communicatie. Israël heeft sinds de onafhankelijkheid een dienstplicht voor mannen en vrouwen. Ook Zweden kent een dienstplicht voor zowel als vrouwen.

‘Hoop op betere tijden’
Dat betekent niet dat er geen vrouwen momenteel vechten voor hun land. NOS sprak met ‘Sultan’ en ‘Phoenix’ (niet hun echte namen), twee vrouwen die worden opgeleid tot scherpschutters. “Ik ben helemaal niet bang”, zegt Phoenix vastberaden. Ik bereid me voor op het ergste. In de hoop dat er betere tijden komen.” “Natuurlijk ben je wel eens bang”, erkent Sultan. “Maar dat betekent niet dat we kunnen opgeven. We storten ons in de strijd.”