De wereldwijde voedselcrisis treft vooral vrouwen

Uit onderzoek blijkt dat in 2021 ruim 828 miljoen mensen over de wereld honger leden. Daarvan was bijna tweederde vrouw. De kloof tussen mannen en vrouwen is sinds 2018 ruim acht keer groter geworden en de voorspelling is dat het nog erger gaat worden.

De humanitaire organisatie Care kwam deze maand met een rapport met harde cijfers. Daaruit blijkt dat van de geschatte 828 miljoen mensen wereldwijd die afgelopen jaar honger leden en ‘voedselonzeker’ onzeker waren, zo’n 59 procent vrouwen waren. Dat komt neer op 150 miljoen meer vrouwen met honger dan mannen. En die kloof wordt groter. Eerst was corona de oorzaak van de ongelijkheid, nu wordt de kloof nog groter door de Russische oorlog in Oekraïne en de daarbij horende voedseltekorten. En dan hebben we ook nog de inflatie die de situatie verder verslechterd. “Het is niet alleen de kloof waar we ons zorgen om maken, maar juist omdat het zo snel erger wordt,” zegt Emily Janoch van Care tegen CNBC. “We weten niet precies hoe erg het gaat worden, maar wel dat het zwaar wordt voor vrouwen en meisjes.”

Voedselonzekerheid vs genderongelijkheid
Uit het rapport van Care bleek bovendien dat naarmate de genderongelijkheid toeneemt, ook de voedselonzekerheid groter wordt. In Soedan bijvoorbeeld, een land dat laag scoort op het gebied van gendergelijkheid, gaf bijna tweederde van de vrouwen (65%) aan voedselonzeker te zijn tegenover bijna de helft (49%) van de mannen. Janoch vult aan: “Vrouwen nemen de last van voedselonzekerheid op zich. In Somalië vertellen mannen bijvoorbeeld dat ze kleinere maaltijden aten, terwijl vrouwen aangaven maaltijden helemaal over te slaan.”

Investeren in gendergelijkheid
Care adviseert dringend te investeren in gendergelijkheid bij projecten. “Een dollar in de handen van een vrouw helpt de voedselzekerheid te vergroten. Als vrouwen een inkomen hebben, gaat dit geld naar voedsel, gezondheidszorg en onderwijs voor het hele gezin.”