Waarom Gina Lollabrigada (95) meedoet aan de Italiaanse senator-verkiezingen

Op je 95ste je verkiesbaar stellen voor de politiek kan best, zo bewijst oud-filmster Gina Lollobrigida. Ze doet mee aan de senator-verkiezingen deze maand in Italië. Waarom? Ze heeft genoeg van de ruziënde politici die volgens haar nooit ter zake komen.

Ze doet mee met de Italia Sovrana e Popolare (ISP) een nieuwe partij die ontstaan is uit kleinere partijen, en heeft een populistische en eurosceptische grondslag. “Ik zal vechten zodat de mensen zelf kunnen beslissen over zaken zoals gezondheid en justitie. Italië is er slecht aan toe, ik wil iets goeds en positiefs doen,” aldus de politica. Naar eigen zeggen heeft ze nog energie genoeg om zich in te zetten voor haar eigen land. Eerder had ze ook al politieke ambities, in 1999 deed ze mee aan de Europese parlementsverkiezingen zonder succes.

‘La Lolla’ was een bekende actrice, in de jaren 50 en 60 speelde ze in De Klokkenluider van Notre Dame en Solomon en Sheba. Later werd ze journaliste en wist onder andere Fidel Castro exclusief te interviewen.

De verkiezingen in Italië zijn 25 september. We houden het voor je in de gaten.