Eindelijk meer vrouwen dan mannen benoemd tot commissaris

Goed nieuws: voor het eerst zijn er meer vrouwen dan mannen benoemd tot commissaris. Zo blijkt uit de Dutch Female Board Index die net is gepubliceerd.

Het gaat om 47 vrouwen tegenover 38 mannen. Van de 89 beursgenoteerde ondernemingen voldoen er nu 72 aan het vrouwenquotum. Dat quotum, de wet ging op 1 januari 2022 in, bepaalt dat een Raad van Commissarissen (RvC) moet bestaan uit minimaal 33 procent vrouwen en minimaal  33 procent mannen. Vorig jaar voldeden er 61 bedrijven aan het quotum.Voor een Raad van Bestuur (RvB) is er (nog) geen quotum. 

WoltersKluwer staat op de eerste plek in de Index met het hoogste procent vrouwen (56%) in de gecombineerde RvC (57%) en RvB (50%). Daarna volgen DSM, ABNAMRO en Beter Bed met 50% vrouw in de gecombineerde RvB en RvC. Hulde!

De trend is dat steeds meer bedrijven al dan niet intrinsiek gemotiveerd hun best doen om meer diversiteit binnen de Raad te krijgen. Maar dat betekent helaas ook dat er bedrijven bestaan zonder een vrouw in de RvC. Zeventien bedrijven in totaal, namelijk onder ander Just Eat take Away en Value8. Ze moeten gezamenlijk nog 18 vrouwen benoemen. Ze zijn niet in overtreding, want sinds januari 2022 hebben ze nog geen nieuwe commissarissen benoemd.

In 2008 werd de eerste Dutch Female Board Index gepubliceerd door Hoogleraar corporate governance Mijntje Lückerath. Sindsdien is het aantal vrouwelijke commissarissen al verviervoudigd. Ga zo door!