#WomanWednesday – Gülşen Çolakoğlu

De Turkse zangeres Gülşen Çolakoğlu, die bekend staat om haar uitgesproken steun voor lhbti-rechten is gearresteerd vanwege opmerkingen over Islamitische scholen.

De 46-jarige Turkse singer- en songwriter Gülşen Çolakoğlu werd geboren op 29 mei 1976 in Istanbul. Ze studeerde af aan de Şehremini High School, en na de middelbare school schreef ze zich in aan de Technische Universiteit in Istanbul. In die tijd begon ze ook al met optreden in bars.

Ze werd ontdekt door een componist en kreeg een contract met Raks Müzik voor haar eerste studio Album. In de muziekindustrie werd ze bekend met haar debuutalbum ‘Be Adam’, dat in 1996 werd uitgebracht. Gedurende haar carrière heeft ze talloze prijzen gewonnen, waaronder zes Golden Butterfly Awards en negen Kral Turkey Music Awards. Sinds de jaren negentig heeft  de populaire zangeres tal van nummer 1-hits gescoord in Turkije.

Inmiddels staat ze bekend om haar uitgesproken steun voor lhbti-rechten. Vanuit de conservatieve hoek krijgt ze geregeld kritiek op de jurken (lees: te kort in hun ogen) die ze draagt. Tijdens een concert in april dit jaar zou ze opmerkingen hebben gemaakt over religieuze scholen van Imam Hatip, Deze scholen leiden kinderen op tot moslimpredikers en blijven zeer omstreden onder seculiere Turken. Een opname van de opmerkingen ging viraal en dit zorgde voor verontwaardiging bij de Islamitische partij van President Erdogan. Uiteindelijk heeft dit ervoor gezorgd dat Gülşen de gevangenis in moest.

Haar arrestatie leidde tot ophef. Artiesten beschuldigen de regeringspartij ervan te proberen de conservatieve islamitische kern van Erdogans steun te winnen in de aanloop naar de verkiezingen van volgend jaar. Gülşen zelf kwam net voordat ze gearresteerd werd met de volgende verklaring op sociale media: “Een grap die ik maakte met collega’s met wie ik al jaren werk, is misbruikt door bepaalde mensen die als doel hebben ons land te polariseren.”

De zangeres mag onder huisarrest haar proces afwachten is deze maand bepaald door de rechtbank. Voor haar arrestatie bood ze overigens nog haar excuses aan voor haar opmerking.