Pro Life Zorgverzekeringen stopt met omstreden basispakket. Abortus wordt toch wel vergoed

Vanaf volgend jaar biedt Pro Life Zorgverzekeringen niet meer het aangepaste basispakket aan waarin ingrepen als abortus niet werden vergoed. Dit na kritische berichtgeving van onder meer Opzij.

Ingrepen zoals abortus in het ziekenhuis, transgenderzorg en euthanasie worden nu wel opgenomen in de polis van de christelijke verzekering dat onderdeel van Zilveren Kruis is. Afgelopen jaar stelde GroenLinks vragen aan toenmalig minister De Jonge van Volksgezondheid. De Jonge zag er niets in om de wet te wijzigen dat verzekeringen ingrepen die zogenaamd ‘sterk controversieel’ zijn kunnen uitsluiten van het basispakket. In 2004 diende ChristenUnie en SGP een amendement hiervoor in.

“We merken dat door vergoedingen uit te sluiten mensen tegenover elkaar komen te staan. Er ontstaat tweedeling: in de samenleving én soms ook onder christenen,” zo valt te lezen op de website van de verzekering. “We willen voorkomen dat mensen denken dat wij zwart-wit naar grote levensvragen kijken (…). Zo ontstaat er ruimte om op een zorgvuldige manier stil te staan bij vragen rondom abortus, euthanasie en geslachtsverandering. We gaan bijvoorbeeld extra investeren in de hulp van vertrouwensartsen, waarmee je in gesprek kunt. Zo helpen we mensen op weg bij het maken van keuzes.”

Voorzitter van de adviesraad Henk Jochemsen zegt in een interview met het Reformatorisch Dagblad dat de druk van andere klanten van Zilveren Kruis meespeelde in het besluit. Er werd volgens hem gedreigd met het opzeggen van ‘ collectieve zorgverzekering van de werknemers.

Een goede stap vinden we bij Opzij. En zo zie je maar weer: protesteer en spreek je uit. Zo is verandering mogelijk. Opzij-redacteur Marije van Rest: “Zorg moet voor iedereen toegankelijk zijn en individuele keuze altijd leidend, óók voor jongeren die via hun ouders zijn meeverzekerd. Je bent in Nederland vrij om wel of niet voor een abortus te kiezen, daar is geen aparte verzekering voor nodig. Ik ben blij dat Zilveren Kruis nu ook inziet dat hun Pro Life Zorgverzekering onnodig stigmatiserend werkte op zaken als abortus, euthanasie, IVF en Transgenderzorg.”