Vooral jonge vrouwen zijn meer aan de antidepressiva gegaan sinds corona

De afgelopen 2 jaar is het aantal jonge vrouwen dat antidepressiva slikt met bijna 20% toegenomen. Ook bij jonge mannen is er een stijging, wel iets minder: namelijk 11%. Dat blijkt uit onderzoek van Nivel. Tijdens de pandemie werd er al gewaarschuwd dat jongeren hard werden getroffen door de coronamaatregelen van het kabinet.

In Trouw wordt het onderzoek maandag gepresenteerd. In eerder onderzoek van Nivel kwam al naar voren dat jongeren tijdens de coronapandemie vaker last hadden van angstige of depressieve gevoelens dan ervoor.

Als oorzaak wordt genoemd dat de sociale contacten van jongeren op school en in hun vrije tijd stil kwam te liggen. Een onderzoeker van Nivel vertelt: “Met name die jonge vrouwen bezochten in 2021 vaker de huisarts voor angstklachten en depressie. Dat jonge mannen dat niet doen, kan ook betekenen dat zij zich niet melden met hun klachten.” Daarnaast komt een depressie vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Nivel roept op om “oog te blijven hebben” voor de psychische gezondheid van deze groep jongeren, ook al zijn de meeste coronamaatregelen al enige tijd niet meer van kracht.