5 x Nederlandse vrouwelijke interieurontwerpsters

Wat inspiratie nodig voor je huis? Of gewoon een grote interesse in styling en interieur? Check dan vooral deze vijf interieurontwerpers, die gewoon uit Nederland komen.

  1. Anne Claus
    Anne heeft oog voor detail en gevoel voor styling. Ze is groot fan van leem of kalkstuc, omdat het iets ouds en doorleefds heeft. Ze mixt materialen, texturen en kunst met elkaar zodat er een uniek en warm geheel ontstaat. Daarnaast verzamelt Anne objecten uit diverse landen zoals Indonesië, Marokko of Roemenië, om zo elke keer weer een compleet nieuw en eigen interieur neer te zetten. Ze wordt geprikkeld door de natuur vanwege het contrast met de drukke stad. Voor haar draait alles om balans, om die reden creëerde ze dan ook in haar eigen stadse tuin een klein ‘bos’. Bij Republiek Bloemendaal (een van de mooiste strandtenten van Nederland) heeft Anne ook de styling gedaan. Daar haalde ze de kleuren van het strand naar binnen. En gaf ze de muren, de vloer en het plafond dezelfde afwerking. Dit resulteerde in een Marokkaanse zanddoos. (De foto boven dit artikel is van Anne Claus)

2.Linde Freya Tangelder
Linde Freya Tangelder is een Nederlandse meubel-, product-, en interieurontwerper. Ze is oprichtster van de ontwerpstudio Destroyers/Builders. Met haar bedrijf transformeert ze natuurlijke materialen tot sculpturale objecten. Haar ontwerpen streven naar een balans tussen hedendaagse en traditionele elementen. Ze heeft een voorkeur voor rauwe texturen zoals baksteen, hout en metaal. Denk dan bijvoorbeeld aan een stoel volledig van metaal en zitbankjes van steen. Al haar ontwerpen zijn een lust voor het oog en kun je ook beschouwen als kunstvorm.

3. Hella Jongerius
Zij mag natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje. Deze bekende ontwerper heeft in de afgelopen jaren een divers portfolio opgebouwd. In 2010 had ze haar eigen tentoonstelling Misfit in Boijmans van Beuningen in Rotterdam. Deze naam is ontstaan vanuit de gedachte juist niet te streven naar perfectie, want perfectie wekt geen interesse – Aldus Hella. Hella is constant bezig met verandering, vernieuwing en verbetering, en wanneer zij een ontwerp af heeft ziet ze dit dan ook als het begin van iets nog mooiers. Bekende ontwerpen van haar zijn de Worker Chair, De Belux Blossom en de Poldersofa, vrijwel altijd kleurrijk. De laatste jaren is ze vooral bekend door het herontwerpen van meubels van beroemde ontwerpers uit het verleden, onder andere het meubilair van de Franse ontwerper Jean Prouvé.

4. Kate Hume
Kate Hume gaat voor eenvoud en luxe, met veel aandacht voor detail en uitgesproken kleuren. Ze doet eerst altijd onderzoek naar de bewoners van het huis, Wat zijn hun verlangens? Wat is hun levensstijl? Ze heeft veel internationale klanten en zij streven meestal naar privéwoningen met een serene, elegante comfortabele woningen zijn. “Ik hou van het verhaal dat ontstaat als projecten zich ontwikkelen. De omgeving – de geluiden, kleuren en contrasten van elke locatie en de gesprekken die we voeren – zijn mijn inspiratie.” Naast dat Kate styliste is, is ze ook gerenommeerd glasontwerpster.

5. Marianne Luning
Mocht je fan zijn van woonprogramma Vt Wonen, dan ben je vast bekend met Marianne Luning. Marianne is namelijk vaste stylist voor het programma en ze maakt stylingproducties voor het magazine. Ze woont doordeweeks in haar appartement in Amsterdam, en in de weekenden spendeert ze haar tijd in haar buitenhuisje aan een meer. Als Marianne het over haar stylingprojecten heeft zegt ze: “Ik ga voor de kracht van de eenvoud. De ingrediënten zijn balans, inspiratie en een persoonlijke touch. Ook warme materialen en tactiliteit zijn echt Marianne. Dit kan in naturellen, maar ik houd ook van werken met kleur. Wat betreft dat persoonlijke, denk ik altijd: Hoe zit deze persoon in elkaar, wat past bij hem of haar?” Vanuit daar borduurt Marianne verder en creëert ze keer op keer een compleet nieuw en prachtig interieur.