Petitie voor aandacht voor onverklaarbare klachten waarmee vrouwen te maken hebben

Mirjam Kaijer, onthoud die naam. Ze overhandigde samen met 50 andere vrouwen een petitie aan minister Kuipers van Volksgezondheid om meer aandacht te vragen voor de onverklaarbare klachten waar vrouwen vaak mee te maken hebben.


Vrouwen worden minder serieus genomen als ze naar een arts gaan met een klacht. Dat is geen aanname, maar een feit. Mirjam Kaijer is een oud-verpleegkundige en ging 10 jaar geleden met een gekke gezondheidsklacht naar de arts. Ze schrok hoe ze werd behandeld: van de ene naar de andere arts gestuurd, klachten werden afgedaan als onderdeel van de overgang tot fibromyalgie. Na een jarenlange zoektocht bleek uiteindelijk dat er een goedaardige tumor op haar bijschildklier zat. In 2020 werd ze geopereerd in de VS en sindsdien is ze klachtenvrij. Gelukkig maar!

Dit jaar richtte ze een stichting op, Voices for Women, om de bewustwording rondom deze problematiek te vergroten en vrouwen die daar onder lijden te steunen. Ze vertelt: “Zo’n 80 procent van de patiënten met onverklaarde gezondheidsklachten vrouw is. Genderspecifieke zorg blijkt nog ver te zoeken in Nederland, vergeleken met landen als Canada en de Verenigde Staten. Dit is zorgelijk want het vrouwenlichaam wordt anders ziek dan dat van de man en te weinig kennis maakt vele slachtoffers.” Ze startte een petitie voor meer onderzoek naar het vrouwenlichaam. Deze werd meer dan 41 duizend keer ondertekend. Met een bus vol vrouwen reisde ze naar Den Haag af om de petitie aan de minister te overhandigen.

%d bloggers liken dit: