Waarom is topless zonnen in 2022 nog zo’n taboe?

In de jaren zeventig en tachtig was topless zonnen niet meer dan normaal. Oma’s en moeders lagen regelmatig zonder bovenstukje in de tuin of op het strand, niemand die daarvan op keek. Er waren zelfs amper bikinitopjes te koop in de winkel. Kunnen we weer terug naar deze tijd?

In de jaren zestig kwam de seksuele revolutie op gang en topless zonnen was hier een onderdeel van. Men ging zich afzetten tegen de normen en waarden van de jaren daarvoor. Toen was het zelfs strafbaar om je blote lichaam te tonen. Vanaf de jaren zeventig werd een bloot bovenlichaam in het openbaar steeds steeds meer geaccepteerd. Vrouwen deden dit voor al om zich te verzetten en om te laten zien dat ze baas waren over hun eigen lichaam.

Kleurverschillen
Tegenwoordig krijg je zowel in Nederland als in het buitenland direct afkeurende blikken wanneer je zonder bikinitop op het strand ligt te bruinen. Er staan zelfs regelmatig borden op het strand of bij een zwembad waarop staat dat het verboden is om topless te zonnen. Zelf lag ik een paar weken terug te bruinen op het strand van Samos. Ik wilde graag eens af van die kleurverschillen op mijn lichaam en besloot dan ook zonder bovenstukje in de zon te gaan liggen. Dit voelde ongemakkelijk, want door de donkere glazen van mijn zonnebril heen kon ik zien dat ik werd aangestaard door mensen die langs paradeerden. Na een paar dagen merkte ik dat ik er steeds wat gemakkelijker in
werd en merkte dat het me minder deed. Toch bleef ik mijn bovenstukje weer aandoen wanneer ik op weg was naar de bar, en ook als ik de zee in ging was dit het geval. Dit zette me aan het denken. Waarom voel ik me ongemakkelijk zonder bovenstukje? Waarom staren die mensen me aan? Waarom liggen andere vrouwen niet topless in de zon? Ik ging op onderzoek uit.

Perfecte plaatje
Blote borsten wordt dezer tijd vaak geassocieerd met seks. Vooral de jongere generatie denkt bijvoorbeeld tijdens het kijken van porno: Hey, maar zo zie ik er helemaal niet uit. Jongeren zich met al die ‘perfecte’ plaatjes. Hierdoor wordt er in hun hoofd een onrealistisch beeld gecreëerd over hoe een vrouwenlichaam eruit zou moeten zien. Daarnaast werken cosmetische klinieken ook niet echt mee, hierdoor laten vrouwen gemakkelijker iets aan zichzelf doen doordat ze onzeker zijn gemaakt door de perfecte plaatjes op sociale media.

Wanneer je te veel van je lichaam laat zien zou je weinig zelfrespect hebben, is de ouderwetse gedachte. Sociale media hebben hier ook een negatieve bijdrage aan geleverd. Voor je het weet komt je foto met een bloot bovenlijf op internet, en krijg je ladingen kritiek over je heen. Dit kan je de rest van je leven achtervolgen.

Scheef, peervorming, grote of kleine tepels, littekens, stevig of slap. We moeten blote bovenlijven weer gaan normaliseren, los zien van seks, ons beseffen hoe een échte vrouwenborst er uitziet. En elkaar juist supporten om weer topless op het strand te gaan liggen. Ik ga het ook proberen. Tenslotte liggen mannen toch ook met hun borsten bloot.