Hadewych Minis wint belangrijk prijs voor haar rol in Girls and Boys, een aanklacht tegen geweld door mannen

Actrice Hadewych Minis ontving afgelopen weekend de belangrijke theaterprijs Theo d’Or voor de meest indrukwekkende vrouwelijke hoofdrol van het voorbije theaterseizoen.

In Girls and Boys – een tekst van Dennis Kelly en onder regie van Daria Bukvic – staat meer dan anderhalf uur lang slechts één actrice op het toneel: Hadewych Minis dus, die het publiek in een boeiende monolaag meeneemt langs het verloop van haar leven.

Horror
Haar verhaal begint bijna cabaretesk, in de vliegtuigrij, waar ze haar toekomstige en uiterst onderkoelde echtgenoot ontmoet, maar verandert langzaam in een horror-story. Centrale spil: de man, die zich jarenlang laaft aan zijn zakelijke succes en de bewondering van zijn vrouw, maar die zich geen raad meer weet wanneer de rollen omdraaien. Girls and Boys is een eigentijds feministisch stuk over man-vrouwverhoudingen, kindermoord en controle-verlies, maar is vooral ook een aanklacht tegen geweld door mannen.  

Uitroepteken
In haar bedankspeech noemde Minis de prijs ‘een uitroepteken op de schreeuw die deze voorstelling is, een schreeuw die gehoord moet worden’. Ze wees op de zes miljoen vrouwen per jaar die sterven alleen omdat ze vrouw zijn en rekende op ieders verantwoordelijkheid om onze samenleving beter vorm te geven

Girls and Boys is nog tot en met 14 oktober te zien op verschillende plekken in het land.

Foto: Joris van Bennekom

%d bloggers liken dit: