Duo ‘Vulva’ maakt een nummer over abortus, ChristenUnie en SGP stellen Kamervragen

‘Schokkend’ noemen Kamerleden van SGP en ChristenUnie het nummer van punkduo Vulva over abortus. Via Kamervragen vragen ze om maatregelen van de minister.

Het Rotterdamse punk zangduo Vulva, bestaande uit Kim Hoorweg en Nadya van Osnabrugge is in opspraak. De vrouwen schrijven nummers over het recht op zelfbeschikking, straatintimidatie, seksisme en slutshaming. “Kill the baby” is de laatste single van het debuut album “Woe to the wicked”. Ze schreven dit nummer op basis van een eigen ervaring. Op de cover van de hoes staat de pre-abortus echo van Kim. Kim heeft namelijk zelf een abortus ondergaan en merkte hoeveel taboe, misinformatie en schaamte er nog rondom het onderwerp bestaat in ons eigen land. Merken wij van Opzij ook. Zodra we een artikel in het magazine of op de website plaatsen, komen er tal van negatieve reacties (en gelukkig ook positieve!).

De SGP en ChristenUnie zijn geen fan van Vulva. Kamerleden Bikker (ChristenUnie) en Stoffer (SGP) luisterden het nummer over abortus en vonden het nodig hierover Kamervragen te stellen aan de verantwoordelijk minister. Schokkend vonden ze het. “Zijn er bestuurlijke, dan wel juridische mogelijkheden om hiertegen op te treden?” vragen de mannen zich af? En: “Kunt u toelichten welke grenzen er zitten voor publieke media om te berichten over gewelddadige en kwetsende kunstuitingen?”

Verspild sperma
“Als veel mensen erover praten wordt het vanzelf een minder eng onderwerp,” zegt Kim in een interview met Vice. “We steken de draak met hoe Schreeuw om Leven en andere ‘pro-life-organisaties’, zoals ze zichzelf noemen, praten over abortus. Alsof het moord is op een baby.” Kim benadrukt dat die dat onzin vindt, aangezien het gaat om een klompje niet-levensvatbare cellen: “Het is dan eigenlijk nog niks. Anders kun je je ook af gaan vragen wat er moet gebeuren met al dat sperma dat dagelijks verspild wordt.” 

Petitie
Via hun website linkt Vulva naar het Humanistisch Verbond om de petitie te ondertekenen om abortus uit het Wetboek van Strafrecht te halen. Laten we die maar snel allemaal tekenen!