Bevallen met virtual reality

Bevallen met een VR-bril op die zorgt voor minder pijn. Het is het nieuwste stukje innovatie op het gebied van bevallingen.


BirthVR, zo heet de bril, wordt momenteel in 6 Nederlandse ziekenhuizen gebruikt, onder andere het Alrijne ziekenhuis in Leiderdorp biedt de innovatie aan.

De app helpt vrouwen in alles fases van de bevalling om te ontspannen en minder pijn te voelen. Wat je door de bril ziet? De bergen, zeewater dat het strand opspoelt of onderwaterbeelden tussen de visjes. Op de achtergrond klinken rustgevende klanken of ontspannende muziek. De ervaringen blijken goed ermee. “Op de bril zit een functie die je kan helpen weeën op te vangen. Dan lijkt het alsof je in een onderwaterwereld bent en kun je naar de bellen toe ademen. Na het opzetten van de bril kwam een patiënt van ons in een fijne flow terecht en ervaarde ze minder zenuwen,” vertelt een woordvoerster. Naast ademhalingsoefeningen biedt de bril ook meditatie-oefeningen

Ruggenprik niet nodig
De bril is drie jaar geleden bedacht door gynaecologen Martine Wassen en Anne-Claire Musters van het Zuyderland Medisch Centrum in Zuid-Limburg. Musters vertelt in het Leidsch Dagblad: “We kochten gewoon een vr-bril bij Coolblue en gingen aan de slag met software waar zwangeren baat bij kunnen hebben. Inmiddels zijn wel 100 vrouwen met de BirthVr bevallen in ons ziekenhuis. Zo’n 96% zou opnieuw met de bril op willen bevallen.”  Dankzij de bril is pijnstillende medicatie zoals een ruggenprik niet meer nodig.