Massaal protest na dood Iraanse Mahsa Amini

Na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini zijn er in Iran massaal protesten uitgebroken. De jonge vrouw werd vorige week gearresteerd omdat ze haar hoofd niet bedekte. En dat mag niet van de religieuze politie.

Volgens getuigen werd Amini bij haar arrestatie mishandeld. Op beelden is te zien dat ze bij het politiebureau in elkaar zakte. Na drie dagen in come te hebben gelegen, overleed de vrouw.

Op filmpjes op social media is te zien dat uit woede over haar dood vrouwen en mannen de straat op gaan. Vrouwen verbranden hun hoofddoek en knippen hun haren af.

Volgens NOS-correspondent Daisy Mohr dragen Iraanse vrouwen hun hoofddoek steeds losser, of over hun schouders geslagen. Ze vertelt bij de NOS: “Het was de eerste keer in vijftien jaar dat ik dagelijks vrouwen zonder hoofddoek zag op straat.” Sinds de Iraanse revolutie van 1979 is het dragen van hoofdbedekking en lange loszittende kleding verplicht voor vrouwen. Mohr denkt dat veel mensen de dood van Mahsa Amini aangrijpen om zich uit te spreken. “Dit lijkt het moment te zijn waarop het escaleert.”