#WomensWednesday Sifan Hassan

Op woensdag portretteren we een inspirerende vrouw. Deze week: Sifan Hassan. Wij zijn fan van deze Olympisch atlete.

Sifan Hassan is geboren in Ethiopië, maar werd in 2008 door haar moeder om onbekende redenen naar Nederland gestuurd. De jonge Sifan kwam terecht in een opvangkamp in Zuidlaren. Hier was ze diepongelukkig en dit voelde voor haar als een gevangenis, ze mocht daar bijvoorbeeld niet naar buiten. Na acht maanden ging ze in Leeuwarden wonen bij een vrouw die zich echt om haar bekommerde. Daar kon ze het hardlopen wat ze in Ethiopië op recreatieniveau had gedaan weer oppakken. Een tijd daarna ging ze zelfstandig wonen in Eindhoven waar zij werd opgenomen door de Ethiopische gemeenschap. Ze ging studeren en werd lid van Eindhoven Atletiek waar haar trainer en oud-atleet Aiduna Aitnafa toen was.

Carrière
In 2019 schreef Sifan geschiedenis door op het WK atletiek zowel de 1500 als de 10.000 meter te winnen, dit was erg bijzonder want hiervoor was dat nog niemand gelukt. Tijdens de olympische spelen in Tokio behaalde ze winst op de 5000 en 10.000 meter en brons op de 1500 meter. Tijdens die 1500 meter struikelde ze en ging men ervan uit dat het voorbij was. Toch herpakte ze zich en stond op, ze rende het veld op en plaatste zich alsnog voor de volgende ronde. Die dag won ze goud en werd ze de eerste Nederlander die olympisch atletiekgoud veroverde.

Oog op het WK 2023
“Ik heb altijd geleerd dat je niet kunt winnen zonder heel hard te werken. Eén medaille behalen op deze WK zou daarom al een mooi resultaat zijn. Goud? Perfect. Zilver? Brons wellicht? Ook goed. Omdat ik weet waar ik vandaan kom,” aldus Sifan Hassan

%d bloggers liken dit: